Burn-out - fysioholland

Een burn-out lijkt helaas steeds vaker voor te komen. De 38-jarige Patrick bezocht psychosomatisch fysiotherapeut Gideon de Haan en vertelt zijn verhaal.

Burn-out - fysioholland

De 38-jarige Patrick belandde op zijn 35e in een burn-out, krabbelde binnen een jaar weer op en belandde uiteindelijk opnieuw in een burn-out. Tijdens de tweede burn-out ging hij onder behandeling bij psychosomatisch fysiotherapeut Gideon de Haan. Patrick vertelt hoe hij deze moeilijke tijd heeft beleefd.  

Burn-out

“Op mijn 35e ben ik in een burn-out beland. Ik werk als werktuigbouwer bij de onderzeedienst, waar ik mijzelf altijd voor de volle 120% heb ingezet. De periode voor mijn burn-out ben ik een tijdje werkvoorbereider geweest, dit betekende dat er meer taken en verantwoordelijkheden op mijn schouders kwamen te liggen.
Een mooie uitdaging en kans om mijzelf te ontwikkelen, dacht ik. Ondanks dat ik veel van mijzelf vroeg, ging ik door. Mijn week bestond voor het grootste deel uit werk, in de weinige tijd die overbleef was ik bij mijn gezin bestaande uit mijn vrouw en twee kinderen of ging ik sporten. Ik sportte vijf keer in de week, ik deed aan kickboksen, hardlopen en fitness. Ik stelde hoge eisen aan mezelf, ben perfectionistisch en wilde altijd, hoe dan ook, de eindstreep halen. Dit ging lang goed, maar zelfs mét ADHD kon ik het niet volhouden. We hebben niet eindeloos energie.”

“Al met al heb ik in de jaren voor mijn burn-out te veel hooi op mijn vork genomen. Ik voelde me op een gegeven moment steeds vaker niet goed. Ik had een onrustig gevoel, voelde steken in mijn lijf, ging wazig kijken, was de hele dag moe en prikkelbaar, had een kort lontje en was snel agressief. De burn-out werd langzaamaan de baas over mijn lichaam.”

Angst- en paniekaanvallen 

“Uiteindelijk kreeg ik angst- en paniekaanvallen en stortte ik volledig in. Nergens had ik meer energie voor, ik kon niet meer werken en genoot niet meer van het leven. Ik sliep van 9 uur ‘s avonds tot 6 uur in de ochtend, en ging rond 11 uur ‘s ochtends weer even slapen. Ik was zowel mentaal als lichamelijk totaal uitgeput.”

“Tijdens de eerste burn-out ben ik bij een psycholoog terecht gekomen waar ik veel mee heb gepraat. Er kwamen verschillende problemen uit het verleden naar boven die ik een plekje moest geven en waar ik mee om moest leren gaan. Dit gaat natuurlijk niet in één dag en heeft tijd nodig. Stukje bij beetje ging het weer beter en ben ik na ongeveer acht maanden rustig gaan re-integreren op mijn werk.”

“Na ongeveer zes maanden ging het helaas weer slechter en belandde ik in mijn tweede burn-out. Via de huisarts ben ik bij een POH GGZ, maatschappelijk werker, terecht gekomen die mij aanraadde een afspraak te maken bij psychosomatisch fysiotherapeut Gideon de Haan. Gideon heeft mij geholpen door veel te praten, adem- en ontspanningsoefeningen te geven en mij anders over dingen te laten denken, hij heeft me laten omdenken. Omdenken houdt in dat je dingen ziet als kansen en niet als problemen. Ik ga nu uit van het positieve in plaats van het negatieve, ik zie de dingen die ik weer kan en focus mij minder op de dingen die ik even niet kan.”

Tweede kans

“Ik doe wat ik kan, meer kan ik niet. Mijn leven bestaat niet meer alleen uit werken, mijn gezin is veel belangrijker dan mijn werk. Ik krijg nu een tweede kans om het wat rustiger aan te doen in het leven en weer te gaan genieten. Ik zal ooit wel helemaal de oude worden, maar de deur naar een burn-out blijft altijd op een kier staan. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen! Ik word wel weer de oude, maar alleen als ik alles op een rustiger tempo blijf doen.”

Het verhaal vanuit Gideon de Haan, de psychosomatisch fysiotherapeut van Patrick:

“Toen Patrick bij me kwam stond hij op het punt met zijn gezin op vakantie te gaan met een geleende vouwwagen die hij nog nooit had opgezet. Hij raakte daarvan zelfs wat in paniek, hij voelde spanningen, pijn in zijn lijf, had hartkloppingen en was erg geïrriteerd naar alle dierbaren om zich heen, waaronder zijn kinderen. Moest hij wel op vakantie?
Mijn eerste stap met hem was om hem een ademhalingsoefening te leren waarmee hij de
paniekreactie en de stress voelbaar kon verminderen zodat het minder bedreigend was. Zo kreeg hij het gevoel van controle over zichzelf een beetje terug en kon hij op vakantie.”

“Na zijn vakantie, die met vallen en opstaan goed is verlopen en zelfs leuk was, zijn we verder gegaan met het leren omgaan met stress en paniek in zijn dagelijks leven. Ook zijn vrouw is betrokken in het proces om samen handvatten te krijgen hoe om te gaan met zijn paniek en hoe ze elkaar hierin kunnen aanspreken en steunen. Ze hebben het samen heel goed opgepakt waardoor niet alleen zijn werksituatie verbeterde maar ook hun gezinsleven met de kinderen.”

“Patrick is nu duidelijk onderweg naar beterschap en traint samen met Mike, onze stagiair
fysiotherapie aan de opbouw van conditie maar ook met het leren omgaan met grenzen en het bewaken van herstel. Samen helpen we Patrick om de goede resultaten te borgen en leren we hem om dreigende terugval tijdig te herkennen en voorkomen. Patrick heeft weer vertrouwen in een goede afloop.”

Meer weten of een afspraak maken?

Wilt u meer weten over de werkwijze van de psychosomatisch fysiotherapeut? Lees meer. Herkent u de klachten en wilt u een afspraak maken met de psychosomatisch fysiotherapeut? Kijk voor een praktijk bij u in de buurt of maak online een afspraak.