Na diverse zorgverleners als fysiotherapeuten, een chiropractor en zelfs het ziekenhuis te hebben bezocht voor een MRI-scan was de 26-jarige Laurence uit Almere-Poort ten einde raad. Al tien maanden liep hij met rugpijn. De manueel therapeut van FysioHolland Laren kwam tot een duidelijke conclusie, nu kan Laurence weer doen wat hij graag doet.

Plotseling hevige rugpijn

Laurence: “Sporten betekent alles voor me. Ik doe dagelijks aan crossfit en voetbal één keer per week. Toen ik in november vorig jaar squatoefeningen deed tijdens crossfit, voelde ik plotseling hevige rugpijn. Waarschijnlijk werd het veroorzaakt door een ongecontroleerde beweging, waardoor ik spanning verloor en het in mijn rug schoot.”

Depressieve gevoelens door rugpijn

“Na een weekje rustig aan te doen ging het gelukkig weer goed en kon ik weer trainen. Toch merkte ik al snel dat het niet goed was. De rugpijn keerde terug. Dit keer ging deze niet weg door rust te nemen. Ik kon niet meer sporten, rennen en tillen. Later kon ik zelfs geen langere stukken meer wandelen. Omdat ik zo beperkt werd in mijn dagelijkse leven, kreeg ik last van depressieve gevoelens. Ik wilde van mijn rugklachten af!”

Geen resultaat

“Ik ging naar diverse fysiotherapeuten, een chiropractor en een orthomanueel therapeut. Helaas zonder resultaat. Ook uit een MRI-scan kwam niets naar voren. Omdat veel therapeuten me vertelden dat mijn rugpijn veroorzaakt werd door een scheef bekken, probeerde ik Krullaards Perfect Reset. Dat is een behandelmethode om het bekken weer recht te zetten. Na de eerste sessie adviseerde mijn therapeut om eens een afspraak te maken bij de manueel therapeut van FysioHolland Laren.”

Rugpijn door negatieve mindset

“Niet veel later vond mijn afspraak bij de manueel therapeut plaats. Na uitgebreid onderzoek concludeerde hij dat er niets aan de hand is met me. Ik was met stomheid geslagen. Hoe kan er niets met me aan de hand zijn als ik zo veel pijn voel? Hij vermoedde dat de pijn in stand gehouden werd door mijn negatieve mindset. Continu werd me verteld dat er iets mis met me was. Daar ging ik naar leven. Ik dacht alleen maar: ik kan niks, ik sta scheef en niemand kan me helpen. De therapeut vroeg of ik ervoor open stond voor een cursus pijnmanagement via de website retrainpain.org. In zo’n 15 minuten zou ik leren om anders om te gaan met pijn en anders te denken. Ik had niets te verliezen, dus wilde ik het graag proberen.”

“De manueel therapeut heeft me laten ervaren dat ik meer met mijn lichaam kan dan ik dacht.”

Manuele therapie

“Naast het volgen van de cursus, ben ik ook bij de praktijk geweest voor manuele therapie. De manueel therapeut heeft me laten ervaren dat ik meer met mijn lichaam kan dan ik dacht. Ik had bijvoorbeeld pijn bij het bukken, maar toen hij mij deze beweging op een andere manier liet maken, lukt het ineens wel zonder pijn.”

Eindelijk verbetering

“Enkele dagen na het afronden van de cursus en de gebeurde er iets bijzonders. Ik ging naar het strand en dacht aan de periode dat ik nog geen rugpijn had en probeerde me voor te stellen hoe dat was. Plotseling realiseerde ik me dat de pijn in mijn rug afnam. De dagen erna ging het steeds beter en ben ik bewust anders gaan denken. Hierdoor kon ik ook accepteren dat er niets met me aan de hand is.”

Weer aan de slag

“Ik kan weer bijna alles doen. De manueel therapeut heeft me geholpen bij het maken van een trainingsschema, zodat ik het sporten weer veilig kan opbouwen. Hij gaf me ook mee dat ik niet bang hoef te zijn voor pijn. Pijn is normaal, zeker na een lange periode uit de running te zijn. Dat geeft me een vertrouwd gevoel. Ik ga wel iets rustiger aan doen dan voorheen, want ik realiseer me dat ik destijds te veel met sport bezig was. Ik werd steeds beter in crossfit en wilde alleen maar meer. Dat is eigenlijk niet goed.”

Loop jij al langere tijd met lichamelijke klachten en is de oorzaak nog niet gevonden? Wil jij weten of de fysiotherapeut iets voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met één van onze praktijken bij jou in de buurt of maak direct online een afspraak.