Chantal Geuskens is fysiotherapeut geriatrie (voor kwetsbare ouderen) met een specialisatie in longziekten. En dat is precies de tak van fysiotherapie die op dit moment essentieel is voor veel mensen die het coronavirus krijgen of al hebben gehad. We vroegen Chantal hoe haar werk is veranderd sinds de start van de coronacrisis.

“Toen het coronavirus net in Nederland was, vondenGeriatriefysiotherapeut en oedeemtherapeut Amsterdam Noord Chantal Geuskens de afspraken nog in de praktijk plaats. Er was veel onzekerheid, totdat er maatregelen werden genomen vanuit de overheid. Vanaf dat moment ben ik vanuit huis aan de slag gegaan voor mijn cliënten. Bijna al mijn cliënten vallen in de hoge risicogroep, dus voor hen is dit een heftige tijd. Daarom is het belangrijk om contact te houden, tips te geven om in beweging te blijven, maar ook gewoon even te kunnen praten over alles wat er gaande is.

Ik ben met een aantal cliënten begonnen met beeldbellen, maar velen hebben geen laptop of vinden het lastig om met digitale middelen om te gaan. Met hen heb ik gebeld. Ik heb ook oefeningen verzameld, uitgeprint en bij mensen in de bus gedaan. Zo proberen we samen om deze periode zo goed mogelijk door te komen. En dat lukt het beste met maatwerk voor elke cliënt.”

Revalidatie na COVID-19

Naast de zorg voor haar cliënten is Chantal ook actief binnen de kennisgroep voor revalidatie na COVID-19. Een belangrijk initiatief, want fysiotherapie kan een positieve bijdrage leveren aan het herstel.

“Voor mij en andere therapeuten die gespecialiseerd zijn in longziekten, geriatrie en psychosomatiek is een kennisgroep opgericht. Hierin delen we onze kennis en expertise om een zo goed mogelijk revalidatieprogramma op te stellen voor mensen die COVID-19 hebben gehad. Het virus is voor iedereen nieuw, wat betekent dat we gaandeweg zullen moeten bijschaven en nieuwe informatie moeten verwerken.

Ons doel is om met een multidisciplinaire aanpak (samen met diëtisten, ergotherapeuten en eventueel psychologen) de mensen zo goed mogelijk te helpen bij hun herstel. We zien een grote diversiteit in klachten en beloop van herstel wat maatwerk per cliënt vereist. Met behulp van de kennisgroep kunnen we dit zo goed mogelijk in kaart brengen en mensen vervolgens zo goed mogelijk helpen revalideren.”

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem contact met ons op, dan kunnen we je direct helpen. Via deze pagina maak je direct een afspraak met een therapeut. Lees hier meer over ons revalidatieprogramma voor ex-coronapatiënten.