rugklachten verhelpen met gideon de haan

Lage rugklachten zijn een van de meest voorkomende bewegingsklachten. Toch zijn de oorzaken bij ieder persoon uniek. Wilt u weten welke factoren van invloed kunnen zijn op uw rugklachten?  Lees dan snel hieronder verder. Gideon de Haan, psychosomatisch arbeidsfysiotherapeut vertelt over de behandeling van rugklachten bij één van zijn cliënten.

Ontstaan van rugklachten 

“Vaak wordt gedacht dat (rug)klachten ontstaan door het maken van een verkeerde beweging of het langdurig gebruik maken van bepaalde spieren/gewrichten. Toch zijn er veel meer factoren die een rol spelen. Rugklachten zijn vaak ingewikkeld omdat het vaak door stressklachten of een bepaalde lifestyle verergert. Het is bij rugklachten belangrijk om het totaalplaatje te bekijken; wat gaat er niet goed, hoe ziet het dagelijks leven van de cliënt er uit en wat is de werksituatie?”

 

Lichamelijk zwaar werk en een hoge werkdruk

“Lichamelijk zwaar werk en een hoge werkdruk kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Wanneer deze klachten lang aanhouden leidt dit uiteindelijk in veel gevallen tot verzuim. Dit gebeurt regelmatig bij cliënten die ik onder behandeling heb. Eén van mijn cliënten is werkzaam bij een schoonmaakbedrijf in opdracht van een school. Zij zorgde er altijd voor dat lokalen, toiletten en gemeenschappelijke ruimten schoon en netjes bleven. Uiteraard is dit een zwaar vak en komt er een bepaalde werkdruk om de hoek kijken. Na lange tijd last te houden van onder andere haar onderrug, bleef de cliënt thuis omdat zij door haar lichamelijke klachten het werk niet meer uit kon voeren.”


Ziekteverzuim

“De werkgever van de vrouw had gelukkig een bedrijfsarts in de hand en die heeft samen met de werknemer over de mogelijke oorzaken en behandeling besproken en uiteindelijk heeft de bedrijfsarts ons ingeschakeld.”


Oorzaak achterhalen

“Het is belangrijk om je als therapeut in de cliënt te verplaatsen. Een gestresste thuissituatie kan er voor zorgen dat cliënten een soort spanning hebben die zij niet los kunnen laten. Hiermee gaan we aan de slag tijdens de behandeling. Daarnaast kijken we naar de werksituatie. Ik ben samen met haar naar het werk gegaan en heb meegeholpen met poetsen en schoonmaken. Hierdoor krijg ik een beter beeld van de bewegingen die een cliënt maakt en de omgeving waarin hij/zij zich bevindt. Uiteraard is het niet altijd mogelijk om mee te werken, dus vraag ik ook regelmatig foto’s of filmpjes van cliënten die aan het werk zijn (indien er natuurlijk toestemming is van de leidinggevende).”

Hulp van meerdere partijen

“Naast het feit dat er meerdere factoren een rol kunnen spelen bij pijnklachten, spelen ook meerdere partijen een rol. Denk hierbij aan een fysiotherapeut, die voornamelijk helpt de pijnklachten te verminderen, kracht op te bouwen en het vertrouwen in bewegen terug te winnen, maar dus ook een psychosomatisch fysiotherapeut, die zich niet alleen op het lichamelijk aspect richt maar ook kijkt naar de psychische factoren en ontspanning van een cliënt.

Als laatste speelt ook de leidinggevende van de cliënt een belangrijke rol in het proces om optimaal herstel te bereiken. Door middel van een driegesprek is er met de therapeut, de leidinggevende en de cliënt afgestemd hoe verdere stappen ondernomen kunnen worden om het herstel van de cliënt te bevorderen.

De werkgever was in deze situatie erg hulpvol en had het beste voor met haar werknemers. Zo heeft het bedrijf meerdere ergonomische aanpassingen gedaan om niet alleen deze, maar alle werknemers te helpen bij de voorkoming van lichamelijke klachten door werk. De cliënt heeft op dit moment goede stappen gezet en is weer langzaamaan begonnen met werken.”


Tips ter voorkoming van arbeidsgerelateerde (rug)klachten

“Klachten ontstaan vaak niet door de inspanning, maar door het gebrek aan hersteltijd. Mensen die, tussen alle drukte door, de tijd nemen om te ontspannen, kunnen veel aan. U komt in de knel wanneer u te hard of te lang werkt of er teveel naast doet. Balans tussen werk en herstel is het allerbelangrijkst. Naast herstel zijn er nog een aantal factoren die belangrijk zijn. Belangrijk is om op een goede manier te bewegen. Uw conditie moet afgestemd worden op uw ambitie. U moet genoeg getraind zijn voor alles wat u wilt en niet te hard van stapel lopen.”

Gideon de Haan is psychosomatisch fysiotherapeut. Door het volgen van verschillende opleidingen heeft hij zich ontwikkeld tot een expert op verschillende vakgebieden. Naast psychosomatisch fysiotherapeut is hij namelijk arbeidsfysiotherapeut, mediator en gezinscoach. Voor FysioHolland zet hij zich in als therapeut tijdens WerkJeSterk trajecten, waarbij de variëteit van zijn kennis goed tot uiting komt.


Meer informatie

Wilt u meer weten over het programma WerkJeSterk? Kijk dan op onze website. Voor meer informatie over psychosomatische fysiotherapie kunt u hier terecht.