De uitbraak van het coronavirus heeft veel onzekerheid met zich meegebracht. Wat altijd vanzelfsprekend was, staat nu ineens ter discussie. De dagelijkse routine is in veel opzichten veranderd. Dat kan zorgen voor spanning of angst. Want hoe ga je met die onzekerheid om?

Om te beginnen: je bent niet alleen. Veel mensen ervaren op dit moment gevoelens van angst of spanning. Dit is niet vreemd gezien de omstandigheden. Wel kun je op een aantal manieren zorgen dat je minder last hebt van deze gevoelens. Dit zijn onze tips om beter om te gaan met gevoelens van angst en spanning:

  • Creëer structuur in de dag. De dagelijkse routine zoals je die gewend bent is waarschijnlijk veranderd. Dat geeft wellicht meer vrijheid, maar het kan ook zorgen voor een onrustig gevoel. Op een vaste tijd opstaan en aan het werk gaan kan hierbij helpen.
  • Blijf in beweging. Talloze studies hebben bewezen dat beweging goed is voor de lichamelijke, maar ook mentale gezondheid. Neem daarom af en toe de tijd om een rondje te lopen of fietsen.
  • Probeer daarnaast gezond te eten en voldoende te slapen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat een gezonde leefstijl de kans op ernstige corona-klachten vermindert. Op deze manier kun je dus zelf een stukje onzekerheid wegnemen en actief aan de slag gaan voor een gezonde leefstijl. Lees hier meer over dit onderzoek.
  • Neem af en toe pauze van de berichtgeving over het coronavirus en kies betrouwbare bronnen van informatie. Te veel lezen over het coronavirus kan een negatief effect hebben op je stemming. Let daarom op hoe je je voelt en wanneer het een goed idee is om even iets anders te gaan doen. Bronnen zoals het RIVM geven de feitelijke informatie, terwijl andere bronnen soms meer op het gevoel spelen.

Psychosomatisch fysiotherapeut Gideon helpt mensen in de praktijk om met spanning en onzekerheid om te gaan. Zijn tip voor minder spanning in deze tijden:

“Elke dag driemaal vijf tot tien inruimen voor een eenvoudige ademhalingsoefening zorgt voor rust in je lijf. Dit zorgt daarna bijna vanzelf voor rust in je hoofd. Deze drie rustmomenten in de dag zorgen dat je aan het einde van de dag minder moe bent. En het zorgt daarmee dat je beter slaapt en uitgeruster wakker wordt de volgende dag. Je wordt hier na enige tijd ook vrolijker van en minder gespannen.”

De ademhalingsoefening van Gideon vind je hier.

Meer tips om spanning te verminderen?

Neem contact met ons op, dan kunnen we je direct helpen. We zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar via de WhatsApp livechat. Via deze pagina maak je direct een afspraak met een therapeut.