Met maar één uur extra slaap in de week, win je tot wel 30% meer energie. En met gezonde voeding, kan je zelfs tot 90% meer gelukshormonen aanmaken. We weten al veel op het gebied van gezondere levensstijlen, dankzij uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. En in dit digitale tijdperk hebben we een enorme keuze aan hulp bij dit soort vraagstukken. Er zijn bijvoorbeeld apps die je kunnen helpen bij het maken van gezondere keuzes. Maar waarom gebruiken we die dan niet? En welke zijn dat precies? En wat zijn de belangrijkste inzichten die ik nu zelf concreet kan inzetten? Wij helpen je!

Wij willen allemaal extra energie, en ook nog het liefst een heel gelukkig en gebalanceerd leven. Maar toch gaan we massaal voor een pilletje, een kuurtje of zelfs een bezoekje aan je vertrouwde huisarts. Om het probleem weg te stoppen en binnen 1 dag weer de oude te zijn. Maar een quick-fix gaat bij het verbeteren van je gezondheid niet op. Er ligt zoveel potentie in een gezonde leefstijl, maar er is ook zoveel informatie beschikbaar op het internet. Want wat houdt een gezonde leefstijl dan precies in? En aan welke knoppen moet je precies draaien om gezonder en een beetje blijer te worden? Cardioloog Janneke Wittekoek zet zich al jaren in voor preventieve zorg en een gezonde leefstijl. Doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen wereldwijd zijn hart- en vaatziekten, en maar liefst 80% van deze hart- en vaatziekten hadden kunnen worden voorkomen door een gezonde leefstijl. Ze schreef onlangs het boek ’Hart & Lopen, bewegen als medicijn’. 

Cardioloog Janneke;’’ Je lichaam krijgt letterlijk een boost van het bewegen. Door te trainen boost je immuunsysteem. Dat begint al met 30 minuten matig-intensief te trainen.

Bewegen als medicijn

Cardioloog Janneke; Bij mensen die weinig bewegen zien we vaak een verstijving van de vaten. Als je de binnenkant van je bloedvaten dagelijks uitdaagt, dan verbetert dat de hart- en vaatfunctie. Beweging kan bestaan uit hardlopen, snelwandelen of fietsen, maar het moet in ieder geval 30 minuten achter elkaar zijn en liefst op dagelijkse basis. 

Voeding voor meer energie

Naast beweging zijn er nog een aantal elementen om je levensstijl een upgrade te geven, namelijk: slaap, voeding en mentaal welzijn. Volgens runinfluencer en (topsport)diëtist Monique van de Velde is er niet alleen voor sporters, maar juist ook voor de gewone Nederlander heel veel te halen uit gezonde voeding. Het makkelijkste is om slimmere keuzes te maken, zoals bananen en appels in je vizier leggen in plaats van koekjes en drop. Ook boodschappen doen op een moment dat je geen honger hebt, kan al enorm veel schelen. En suiker en koffie is niet uit den boze, maar als je het weglaat uit je dagelijkse voedingspatroon kan dat al enorm veel doen voor je energie-niveau. 

Apps zoals sleepcycle, geven weer hoe diep je echt slaapt, hoeveel stress je ervaart, hoe hoog je ademhaling is en of je snurkt.

Winnen met  slaap

Naast voeding, valt er ook veel te winnen op slaap. Het leren kennen van je eigen slaapritme, kan een goede indicatie geven hoeveel slaap je echt nodig hebt en wanneer je slaap zou moeten inhalen. Apps zoals sleepcycle, geven weer hoe diep je echt slaapt, hoeveel stress je ervaart, hoe hoog je ademhaling is en of je snurkt. Er kunnen dagen zijn waarop je minder rem slaapjes hebt gehad en een powernap veel nut kan hebben om je energie weer omhoog te krikken. 

Mentale balans voor meer geluk

Het bewust worden van je gedachten en eventuele negatieve gedachten, kun je omdraaien naar positieve gedachten en bespaart je veel stress en lichamelijke ongemak. In de praktijk werken psychologen vaak met cognitieve gedragstherapie of mindfulness. Mindfulness leert je om van een afstand te kijken naar welke gedachtenstroom er is en er soms bewust afstand van te nemen. Apps die je helpen om andere klachten te verminderen, zoals; angstklachten, stressklachten of apps die je helpen je mentaal fitter te voelen zijn; headspace en calm. Beide worden door miljoenen mensen in de wereld succesvol gebruikt. 

Meerdere facetten tegelijk monitoren:

Mocht je nu gemotiveerd zijn om meerdere onderdelen aan te pakken zoals slaap en voldoende beweging, dan kan het ook helpen om daar 1 verzamel-tool voor te gebruiken. Slimme horloges, of beter gezegd: smart watches, kunnen daarbij helpen. Een aantal bekende merken die slimme horloges op de markt brengen zijn: Fitbit, Garmin en Apple. Deze horloges houden bij wat jouw beweegritme is en geven daar actief, persoonlijk advies over om dat ritme te verbeteren. Natuurlijk beschikken deze gadgets over de standaardinstellingen die jouw hartslag en dagelijkse stappen bijhouden. Maar daarnaast kunnen een aantal van deze horloges ook voorspellen hoeveel slaap je per nacht nodig hebt en wat je maximale zuurstofopname is. Zo wordt je je bewuster van je fysieke gesteldheid en weet je ook wat je eraan moet doen om die te verbeteren. Misschien is zo’n smart watch iets voor jou? Probeer het eens! Wij geloven in je. Succes!