Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte. De meest voorkomende zijn astma en COPD, maar er zijn ook talloze zeldzamere ziekten. Om deze mensen beter te kunnen helpen werkt FysioHolland Oud Gastel samen met Zorggroep Westbrabant, Stichting Groenhuysen, ClaudicatioNet en Bravis Ziekenhuisgroep. Fysiotherapeut Leendert Tissink vertelt over de samenwerking.

Leendert: “Sinds vijf jaar zijn we in toenemende mate gaan samenwerken met specialisten in de regio. Mensen met een longziekte komen vaak in eerste instantie bij de huisarts en in het ziekenhuis terecht. Maar vaak hebben zij ook veel baat bij fysiotherapie. Neem mensen met COPD: zij kunnen door onder begeleiding te bewegen hun conditie verbeteren. Dit heeft vele voordelen zoals een afname in benauwdheid, sterkere botten en spieren, een betere weerstand en een kleinere kans op een longaanval of ziekenhuisopname. Zodra artsen en cliënten hiervan op de hoogte zijn kunnen we samen vooruitgang boeken.”

Steeds meer samenwerking, steeds betere zorg

Het netwerk rondom obstructieve longziekten is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Op dit moment vindt er samenwerking plaats tussen fysiotherapeuten, huisartsen, praktijkondersteuners van de huisartsen en longartsen in de regio Noord-Brabant. Door deze samenwerking kan meer kennisdeling en gezamenlijke scholing plaatsvinden. Daarmee kan de levenskwaliteit van talloze mensen met longziekten verbetert worden. Per 12 maart wordt de samenwerking nog verder uitgebreidt, wanneer het ClaudicatioNet overgaat in het Chronisch Zorgnet. Zo worden fysiotherapeuten met een specialisatie op het gebied van Hart-, Vaat- en Longziekten beter vindbaar voor patiënten en (huis)artsen.

Leendert: “Bijzonder aan onze samenwerking is dat huisartsen met onze fysiotherapeuten contact opnemen. Op deze manier is er een sterkere betrokkenheid en meer overleg over het verbeteren van de situatie van de cliënt. In de jaren dat we samenwerken hebben we de zorg voor cliënten met longziekten significant kunnen verbeteren. We hopen dat dit met de verdere groei van het netwerk nog meer toeneemt!”

Hoe kunnen we helpen?

Onze therapeuten staan voor je klaar bij een praktijk bij jou in de buurt. Maak een afspraak voor persoonlijk advies of lees hier hoe onze specialisten anderen met jouw klacht hebben geholpen.