MS beweeggroep - fysioholland

Marion (46) kreeg negen jaar geleden de diagnose Multiple Sclerose (MS) en traint in de MS beweeggroep om haar lichamelijke en geestelijke conditie op peil te houden. Door deze ziekte kunnen verschijnselen als vermoeidheid, krachtvermindering, problemen met evenwicht/coördinatie en stijfheid optreden. Bewegen heeft een positieve invloed op de lichamelijke en geestelijke conditie. Daarom doet Marion mee aan de beweeggroep voor mensen met MS bij FysioHolland Maastricht. Hier traint ze wekelijks onder begeleiding van fysiotherapeut Philippe Crescente.

 

 

Hoe is MS bij jou ontstaan?

Marion: “Het eerste symptoom was een vlek in mijn rechteroog toen ik ‘s morgens opstond uit bed. De dag ervoor had ik een drukke dienst gedraaid en had ik al een onrustig gevoel. Diezelfde ochtend ben ik naar de huisarts gegaan. Hij dacht dat er sprake was van een netvliesloslating. Ik werd direct doorgestuurd naar het AZM waar ik via kleine omweg terecht kwam bij de neuroloog. Deze vermoedde dat het MS zou zijn.”

Wat ging er op dat moment door jou heen?

“Ik wist niet wat ik hoorde. Ze zullen zich vast vergissen, dacht ik. Ik kreeg een ruggenmergpunctie, waarvan ik op Valentijnsdag de uitslag kreeg: het was inderdaad Multiple Sclerose. Mijn wereld stortte in en ik wist niet wat me nu te wachten stond. Ik voelde me zo angstig en onzeker!”

Hoe zag jouw behandelplan er toen uit?

“Eén van de kenmerken van MS zijn de aanvallen (schubs). Om deze tegen te gaan kreeg ik drie keer per week een injectie. Vanaf dat moment ben ik één jaar ziek thuis geweest en was ik blind aan mijn rechteroog. Mijn zicht heeft zich door de Prednison langzaam hersteld tot 80%.”

Uiteindelijk ben jij weer gaan werken, hoe ging dat?

“Na een jaar thuis te zijn geweest miste ik mijn werk en ben ik op therapeutische basis weer gestart. Ik vond het zalig weer terug te zijn. Eindelijk weer een doel en regelmaat. Inmiddels werk ik 20 uur per week en draai ik alleen ochtenddiensten.”

Kan jij het werk goed combineren met jouw ziekte?

“Ja, daar ben ik erg blij mee. Maar het is wel belangrijk om mijn grenzen goed in de gaten te houden. Bij overbelasting nemen de symptomen, zoals slecht zien, toe en moet ik een stapje terug doen. Mijn werk geeft me veel voldoening; dit wil ik blijven doen zolang het kan.” Marion haalt veel uit het trainen in de MS beweeggroep:

“Het sporten heeft een positief effect op mijn lichamelijke en geestelijke conditie. Daarnaast heb ik veel aan mijn groepsgenoten. We steunen elkaar, wisselen ervaringen met elkaar uit en er wordt veel gelachen.”

Welke invloed heeft bewegen op jouw MS klachten?

“Door te bewegen, houd ik mijn belastbaarheid op peil. Dit doe ik bij FysioHolland Maastricht. De MS beweeggroep heeft een dubbele functie voor mij. Het sporten heeft een positief effect op mijn lichamelijke en geestelijke conditie. Daarnaast heb ik veel aan mijn groepsgenoten. We steunen elkaar, wisselen ervaringen met elkaar uit en er wordt veel gelachen. Vooral dat laatste is het beste medicijn!”

Wat is jouw advies aan mensen met MS?

“Geef niet te snel op en probeer te doen wat je zelf aankunt en waar jij het meeste voldoening uit haalt. Zelf ben ik heel ver gekomen door positief te denken. Kijk niet alleen naar wat jij niet kan, maar vooral wat jij wel nog kunt.”

Bewegen onder professionele begeleiding
Heb jij of ken jij iemand met een chronische ziekte en wil jij meer weten over bewegen onder professionele begeleiding? Neem contact op met een praktijk bij jouin de buurt of laat jouw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.