Naarmate u ouder wordt kunt u steeds meer te maken krijgen met hart- en longklachten. Deze klachten komen heel vaak voor en zijn over het algemeen niet te genezen. Wel kunnen wij deze klachten behandelen om verergering zoveel mogelijk te voorkomen. Hart- en longziekten kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van uw leven, maar ook op de mensen in uw omgeving.

Deze specialismes kunnen helpen bij deze klacht:

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Hartklachten waar fysiotherapie bij kan helpen

 

Er zijn veel verschillende soorten hartklachten, namelijk:

  • Aderverkalking (atherosclerose). Een toenemende vernauwing van de slagaders. Het is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van een beroerte, etalagebenen en een hartinfarct/hartaanval. In eerste instantie treden er geen klachten op. Na een tijd voelt u pijn op de borst, meestal bij inspanning. Als een kransslagader volledig afgesloten raakt, kan er een hartaanval ontstaan.
  • Hoge bloeddruk (hypertensie). Eén op de vijf volwassenen heeft van zichzelf een hoge bloeddruk. Het verraderlijke hiervan is dat het nauwelijks symptomen heeft, of ze zijn slecht te herleiden naar een te hoge bloeddruk, zoals hoofdpijn en neusbloedingen. Een hoge bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
  • Pijn op de borst (angina pectoris). Deze pijn ontstaat vaak bij inspanning en wordt veroorzaakt door een tijdelijk tekort in de bloedtoevoer van het hart. Hierbij kunt u onder andere last hebben van duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid en overmatig zweten.
  • Hartinfarct. Dit ontstaat wanneer er een bloedvat van het hart plotseling wordt afgesloten. Wanneer u een hartinfarct heeft, voelt u een drukkende pijn op de borst. Deze kan pijn kan uitstralen naar de armen, hals, kaak, maag of schouderbladen.

 

Longaandoeningen waar fysiotherapie bij kan helpen

Voorbeelden van longklachten zijn:

  • Astma. Een chronische ontsteking van de longen waarbij uw longen erg slecht reageren op externe prikkels zoals rook, stof of uitlaatgassen. Naarmate u ouder wordt nemen de klachten af.
  • Bronchitis. U krijgt bronchitis door bacteriën en virussen in uw bronchiën (de kleinste vertakkingen in de longen) wat een ontsteking veroorzaakt. Hierdoor maakt u meer slijm aan om de virussen op te ruimen. Tevens kunt u last hebben van een droge hoest.
  • COPD. Een chronische longziekte waarbij uw longen beschadigd zijn. Ademen is lastig en u heeft minder energie. Dagelijkse handelingen zoals traplopen, schoonmaken of aankleden kunnen heel lastig worden omdat u snel buiten adem bent.

 

Fysiotherapie bij hart- en longklachten

Fysiotherapie kan een uitkomst bieden als u last heeft van bovengenoemde aandoeningen. Wij richten onze behandeling op het verbeteren van uw inspanningsvermogen. Daarnaast trainen wij de spierkracht van uw ademspieren, armen, benen en romp. Het doel hiervan is om uw ademhaling, moeheid en pijn te verbeteren. Afhankelijk van uw klachten kiezen wij een geschikt plan. Daarnaast stellen wij een persoonlijk behandelplan voor u op.

Zoek een locatie bij u in de buurt voor Hart- en longklachten

Voor Hart- en longklachten kunt u terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Search
Zoeken

Heeft u een vraag over Hart- en longklachten?