Chantal (34 jaar) kampte al jaren met een verborgen depressie, maar toen het eenmaal echt hard achteruit ging besloot ze het roer om te gooien. Op advies van de therapeut begon ze rustig met hardlopen en het veranderde haar leven. Vandaag neemt ze ons mee in hoe het verliep, waarom bewegen zo goed is voor mensen met een depressie en wat ze iedereen aanraad om ook te doen.

Ik kwam bij FysioHolland, omdat ik last had van mijn rug. Echter wist ik al lang dat dit voortkwam uit een combinatie van teveel werken en een depressie. Daarin toegeven is een ander verhaal, maar ik wilde er wel echt vanaf. Al sinds kleins af aan heb ik last van sombere gedachten, voortkomend uit teveel perfectionisme en het grofweg teveel van mezelf vragen. Helaas door extreme werkdruk in corona, had het de laatste tijd echt zijn tol geëist en kwam ik terecht bij de algemene fysiotherapeut in Amsterdam.

Het bespreken van de klachten, leidde tot bewustwording en actie

De behandeling begon met het bespreken van de klachten en de oorzaken daarvan. Al na behandeling 3 kwamen we tot de conclusie dat het wel degelijk met mijn mindset te maken had en werd ik doorgestuurd naar de psychosomatische fysiotherapeut. Elke keer als ik een mindere dag had, kreeg ik ook steeds meer last van mijn rug en op goede dagen, ging het lichamelijk automatisch ook beter. De therapeut keek daardoor naar een breder beeld van de lichamelijke klacht, en dat hielp enorm. We begonnen samen bij te houden wat betere dagen waren en wat mindere dagen waren. Ik kreeg inzicht in mijn gedachtenpatroon en lichamelijke oefeningen om mijn rug soepeler te houden en sterker te maken. Toen mijn rug beetje bij beetje was aangesterkt begon mijn therapeut over hardlopen.

Hardlopen zal ervoor zorgen dat ik een stofje vrij zal maken in me hoofd, wat er voor resulteerde dat ik het geluks gevoel langer kon vasthouden. Al bij de eerste training voelde ik het verschil. En dat was nog maar 10 minuten. Ik voelde toen voor het eerst sinds maanden echt een enthousiast gevoel. Ik kon vooruit!

Hardlopen voor vrijheid in het hoofd

Met een opbouwschema van de therapeut begon ik 3x per week rustig te rennen. De weken volgde en steeds kon ik het geluksgevoel thuis langer vasthouden. Ik kreeg meer ruimte in mijn hoofd voor andere zaken en voelde de fitheid langzaamaan weer terugkomen. Het hardlopen was voor mij ook een enorm lage drempel om te beginnen. Ik hoefde niet in een groep, ook niet in de gym en kon daardoor in alle rust buiten op mijn eigen tempo beginnen. Dit was ook een besproken punt, ik wilde wel een sport doen, maar absoluut niet met andere.

Dankbaar voor therapeut 

Chantal is vooral blij met het feit dat haar therapeut haar doorstuurde en verder keek dan alleen haar pijn in de rug. Voor haar gevoel hebben ze dit traject echt samen gedaan. Ze is echt gesteund in het proces waarin ze grote stappen heeft gemaakt. Zowel mentaal als fysiek. Ze heeft geen rugpijn meer, en voelt zich weer zichzelf. Ze kan iedereen aanraden om ook te beginnen met bewegen. Er bestaan ook officiële runningtherapy’s in Nederland, maar je kan ook rustig beginnen met een sportcoach of als je er zoals Chantal niet in je eentje uitkomt, ook op zoek naareen  psychosomatische fysiotherapeut. Hardlopen is voor haar in ieder geval het beste van 2020 geweest, en dat kan ze iedereen aanraden. Dan heb je wel gelijk een nieuwe verslaving erbij, maar het is ook nog eens coronaproof en top voor je mentale gesteldheid.

Wil je meer advies over wat een psychosomatische fysiotherapeut kan betekenen?

Bekijk de website en zoek of er een praktijk dichtbij jouw in de buurt zit. Wil je gelijk een afspraak maken? Dat kan ook, bekijk de link hier!