Golden Oldies Jules en Boris - fysioholland

Jules Alberga, een gedreven kniespecialist

Met veel plezier introduceren wij: Golden Oldies! Fysiotherapeuten met jarenlange ervaring die de kwaliteit binnen FysioHolland waarborgen zullen hier hun intrede 

maken.  Met deze keer: Jules Alberga, een gedreven kniespecialist.

Sportfysiotherapeut Jules Alberga (Amsterdam, 1952) haalde ooit de landelijke pers door zelf een aanhangwagen te ontwerpen. Hierop konden Nederlandse topskiërs met vaste skilatten achter een auto aan. Ze moesten hun balans zien te houden terwijl met volle snelheid door een glooiend landschap werd gereden. Het tekent de innovatieve geest van Jules. Hij stond met veel functionele toepassingen aan de basis van de ontwikkeling van het vak fysiotherapie. Voor judoka’s bedacht hij een speciale zak, waarin een gewicht van 40 kilo zat, met zachte stoffen en lussen eromheen. Met die zak kon in bomen geklommen en achteruitlopend in zand getraind worden. Tegenwoordig wordt het in de topsport performance-fysiotherapie genoemd, maar Jules werd al in de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw betrokken bij de kracht- en conditietraining van (top)sporters. Wekelijks trainde hij de ski-selectie bij de Tafelberg op de Bussumse hei. Die trainingen richtte hij zo functioneel en sportspecifiek mogelijk in.

In zijn jeugd is Jules Alberga een Amsterdams straatschoffie, wiens toekomst er aanvankelijk niet rooskleurig uitziet. Op de lagere en middelbare school kan de beweeglijke Jules zich maar moeilijk concentreren. Na een moeizame gang langs internaten kiest hij voor de fysiotherapie, destijds een nieuwe opleiding die voortkwam uit de heilgymnastiek. Vrijwel direct na zijn afstuderen start hij een praktijk in Amsterdam-Oost, waar zijn vader huisarts is geweest. Met behulp van bankfinanciering kan Julezijn eenmanspraktijk in een enorm pand aan het Oosterpark huisvestenDoor een actieve benadering genereert hij in korte tijd een patiëntenstroom die werk biedt aan meerdere collega’s. Het succes van zijn fysiotherapiepraktijk is hoofdzakelijk het gevolg van contacten. Zo is hij bekend bij voetbalvereniging Zeeburgia, toentertijd hoofdklasse, met de dansers van Lucia Marten en met de alpineskivereniging, waarvoor Jules veel naar het buitenland moet. Met zijn maatje, orthopeed Cor van der Hart, gaat hij bovendien een intensieve samenwerking aan, vooral rondom knieaandoeningen.

‘Tegenwoordig is specialisatie volgens Jules een must, omdat cliënten nou eenmaal een oplossing zoeken voor een specifiek gezondheidsprobleem.’

De specialisatie in knieën ontstaat bij Jules organisch, door het intensief begeleiden van sporters en samenwerking met verschillende ziekenhuizen, waaronder het OLVG en de Bergman-kliniek. Hij ontwikkelt zich tot een expert in de behandeling van de onderste extremiteit en dan met name knieklachten. Tegenwoordig is specialisatie volgens Jules een mustomdat cliënten nou eenmaal een oplossing zoeken voor een specifiek gezondheidsprobleem. In de sportfysiotherapiewereld is Jules Alberga bekend geworden als uitvinder van Cognitrain. Dat is een systeem, waarmee afleidende prikkels gegeven worden bij revalidatie in combinatie met piepjes die feedback geven over de uitvoering.

Spreekstalmeester, Sinterklaas en kniespecialist

In de praktijk van FysioHolland Oosterpark op de Blasiusstraat is de 67-jarige Jules nog steeds actief als behandelaar, als vraagbaak voor jonge collega’s bij complexe klachten en als trekker van de ‘kniegroep’. Dat hij daarnaast bij feesten ook nog een bevlogen spreekstalmeester of Sinterklaas kan neerzetten, is mooi meegenomen. Ook voor buitenlandse fysiotherapiepartners van FysioHolland is Jules een belangrijke inspiratiebron. Cruciaal daarbij is dat hij zijn grote werkplezier altijd heeft weten te behouden en dit ook uitstraalt naar anderen. Bij FysioHolland zijn we enorm trots op deze enthousiaste nestor en collega. We kunnen Jules nog lang niet missen!