“Energiek boegbeeld van SMC Papendal”

Met veel plezier presenteren wij: Golden Oldies! Fysiotherapeuten met jarenlange ervaring die de kwaliteit binnen FysioHolland waarborgen maken hier hun intrede. Met deze keer: Robert van Cingel, fysiotherapeut, onderzoeker, promovendi-begeleider en lector.

Baanbrekend promotieonderzoek verrichtte Robert van Cingel in de avonduren. De isokinetische metingen bij onder andere het gouden volleybalteam van Atalanta gaven een beter inzicht in de dynamische gewrichtsstabiliteit rondom de schouder en de enkel en wezen uit dat de reactietijd van instabiele enkelgewrichten vertraagd waren. In zijn vrije tijd werkte Robert de oplossing voor dat probleem uit, waarbij meer variatie en oefentherapie voor een accuratere reactie konden zorgen in een situatie met dysbalans. Het tekent de gedrevenheid van een bevlogen vakman die de (sport)fysiotherapie in Nederland met een gedegen wetenschappelijke aanpak naar een hoger niveau heeft gebracht en zelf nog wekelijks actief is als sportfysiotherapeut bij Papendal.

Begin jaren ‘90 begon de loopbaan van de nu 55-jarige Robert van Cingel als stagiaire en meteen daarna als fysiotherapeut bij SMC Papendal, destijds de standaard voor sportmedische zorg in Nederland, met onder meer de gerenommeerde sportarts Peter Vergouwen in de gelederen. Het SMC was in die jaren onderdeel van NOC*NSF, maar werd later geprivatiseerd. Robert maakte deel uit van het Olympisch Medisch Team van NOC*NSF en was werkzaam op de Olympische Spelen van Atlanta, Sydney, Athene en Beijing. In 2004 werd Robert directeur van het SMC met als opdracht om meer volume te creëren en dichter bij de cliënt in de regio te komen. Robert bouwde de organisatie met de CTO-locatie op Papendal als basis uit naar 10 vestigingen, deels na overname van het SMC van de Sint Maartenkliniek in 2016, voor sportmedische zorg, waaronder fysiotherapie, sportgeneeskunde, sportcardiologie, diëtetiek, podotherapie, medisch fitness en personal training.

Theorie en praktijk komen samen

De noodzakelijke marktprofilering en opschaling ging beslist niet ten koste van de kwaliteit. Bij het SMC zorgt Robert met het Kenniscentrum dat innovatie en musculoskeletale kennis juist goed geborgd is. Maar ook buiten het SMC is Robert altijd bezig geweest om het ambacht fysiotherapie verder te helpen, als onderzoeker, promovendi-begeleider en lector musculoskeletale fysiotherapie bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Bijzonder is dat hij daarbij de gedegen analyse als onderzoeker paart aan drive om ‘hands-on’ vaardigheden, ‘het ambacht’, bij fysiotherapeuten te ontwikkelen. Samen met FysioHolland wil Robert de komende jaren verder werken aan de doorontwikkeling van het vak fysiotherapie met vernieuwende bekostiging, e-health en onderzoek om de kennis over het beweeg- en herstelgedrag te vergroten.