Fit naar de 100 met FysioHolland! In deze serie bespreken we hoe je zo gezond mogelijk oud kunt worden. Vandaag kijken we naar voeding. Voeding is één van de belangrijkste onderdelen van een gezonde leefstijl. Naarmate je ouder wordt, verandert je behoefte aan bepaalde voedingstoffen. Omdat dit best ingewikkeld kan zijn, hebben we hier de belangrijkste punten op een rijtje gezet.

Binnen de algemene richtlijnen voor een gezond voedingspatroon is het extra belangrijk om te letten op:

  • de energiedichtheid van voeding. Producten zoals frisdrank, alcohol en snacks bevatten relatief veel calorieën, terwijl je energiebehoefte bij het ouder worden afneemt. Deze producten kun je dan ook het beste minderen.
  • het voldoende eten van groente, fruit en volkoren producten. Dit is belangrijk voor een goede stoelgang en verkleint het risico op hartziekten en beroerte.
  • gezonde vetten zoals omega-3 en omega-6. Deze kun je binnen krijgen door chiazaad, lijnzaad, plantaardige olie, boter of vis te eten. Ook dit is belangrijk om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.
  • vitamine D. Hier heeft het lichaam extra behoefte aan om de botten sterk te houden. Zo kun je de kans op botbreuken verkleinen.
  • het verminderen van zout. Te veel zout verhoogt de bloeddruk. Daarnaast neemt met het ouder worden de nierfunctie af, waardoor het zout minder goed verwerkt kan worden. Daarom is het ook belangrijk om voldoende water te drinken, zodat het zout afgevoerd kan worden.

Naast deze algemene tips is het natuurlijk erg belangrijk om te kijken wat voor jou werkt. Verschillende voeding heeft een verschillend effect op iedereen. Let daarom goed op hoe jouw lichaam reageert op dat wat je eet. Dat doe je bijvoorbeeld met een voedseldagboekje waarin je bijhoudt wat je eet en hoe je je voelt. Zo kun je erachter komen wat voor jou het beste werkt.

Persoonlijke tips voor een gezonde leefstijl?

Neem contact met ons op, dan kunnen we je direct helpen. Onze therapeuten kunnen samen met een diëtist kijken wat voor jou het beste werkt. Via deze pagina maak je direct een afspraak met een therapeut.