Gezonde leefstijl verlengt leven met wel 6 jaar zwart/wit- fysioholland

Dat blijkt uit een langlopend bevolkingsonderzoek naar de samenhang tussen ziekte, leefstijl en leeftijd. De resultaten zijn helder: mensen die niet roken, een gemiddeld gewicht en gezonde bloeddruk hebben worden gemiddeld 6 jaar ouder dan mensen waarbij dat niet het geval is.

In het onderzoek door Erasmus MC werden ruim 9.000 mensen gevolgd over een periode van 30 jaar. Dit is het eerste onderzoek dat over een langere periode meet wat de invloed van drie belangrijke risicofactoren (roken, gewicht en bloeddruk) is op de gezondheid. Daarbij werd gekeken naar de meest voorkomende ziektes: kanker, hartziekten, beroerte, dementie en parkinson, diabetes en longziekten als COPD. Mensen die een gezonde leefstijl hadden werden gemiddeld 6 jaar ouder en waren daarnaast 9 jaar minder ziek tijdens hun leven.

Tegelijkertijd bleek het risico op een van de meest voorkomende ziektes groter wanneer de persoon al aan een van deze ziektes lijdt. Daarom is het voor deze mensen extra belangrijk om een goede gezondheid na te streven.

Beweegprogramma’s chronische ziekten en aandoeningen

Om bewegen voor mensen met een ziekte makkelijker te maken heeft FysioHolland een aantal beweegprogramma’s opgezet. Onder professionele begeleiding en in kleine groepen of individueel wordt gewerkt aan het behalen van de beste conditie. Er zijn programma’s voor oncologie, Parkinson, diabetes, beroerte en hart-, vaat- en longziekten. Ook algemene programma’s zoals medische fitness of hydrotherapie kunnen een uitkomst bieden bij ziekte.

Voor advies over welke sport geschikt voor jou is kun je ook altijd terecht bij Bewegen naar Beter. Wij wensen iedereen de allerbeste gezondheid toe!