Sinds de uitbraak van het coronavirus leven we in onzekere tijden. Veel hebben we nu eenmaal niet in de hand. En totdat er een vaccin beschikbaar komt zal dit in bepaalde mate ook zo blijven. Wat we wél in de hand hebben is onze eigen leefstijl. En dat blijkt van groot belang te zijn.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat leefstijl een grote rol speelt bij de ernstigheid van klachten bij COVID-19. Mensen die ernstig ziek worden hadden in veel gevallen al last van leefstijlziekten zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.  Door het veranderen van je leefstijl en gezonder te leven kun je het risico op deze ziekten verkleinen en daarmee ook de ernstige klachten door COVID-19. Ook wordt zo de kans op sneller herstel van COVID-19 groter.

Hoe het kan dat mensen met leefstijlziekten harder getroffen lijken te worden door COVID-19, is nog niet duidelijk. Op dit moment wordt daar onderzoek naar gedaan. Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlkunde deelde wel al een publicatie over het coronavirus waarin de link tussen ernstige klachten en leefstijlziekten wordt onderzocht. Één van de redenen is volgens hen dat het immuunsysteem van deze mensen, zoals ook die van ouderen, uitgeput is. Ben je gezond, dan kan je lichaam meer aan. Aan een gezonde leefstijl kun je in het dagelijks leven werken.

Hoe kun je je leefstijl verbeteren?

Je kunt gezonder leven door bijvoorbeeld gezonder te eten, meer te bewegen, te stoppen met roken, stress te voorkomen en voldoende te slapen. Op welk gebied kun jij nog winst halen? Met een persoonlijk doel haal je het beste resultaat!

Bij het veranderen van je leefstijl is het daarnaast belangrijk om je te realiseren dat gedrag een gewoonte is. Dat betekent dat je bewuste keuzes moet maken om gezonder te gaan leven. Het is gemakkelijk om in oude gewoontes terug te vallen, dus weet waar je het voor doet en bedenk een concreet plan om gewoontes te veranderen. Hierbij kan onze Instagram-cursus #doorbreekjegewoontes helpen, waarin onze therapeuten een maand lang tips en opdrachten delen.

Persoonlijke tips voor een gezonde leefstijl?

Neem contact met ons op, dan kunnen we je direct helpen. We zijn van maandag t/m vrijdag bereikbaar via de WhatsApp livechat. Via deze pagina maak je direct een afspraak met een therapeut.