Samenwerking buurtsportcoach Bussum - fysioholland

Samen staan we sterker en komen we verder, is een kreet die we vaak horen. Ook wij van FysioHolland ervaren op al onze locaties het effect van samenwerken en werken dan ook actief samen met (para)medische specialisaties, zoals diëtisten, psychologen, huisartsen en ziekenhuizen. Deze samenwerkingen leiden tot efficiëntere, beter georganiseerde zorg en een beter of sneller resultaat voor de cliënt. De samenwerking met de Buurtsportcoaches in de gemeente Gooise Meren is hier een mooi voorbeeld van. Locatiemanager Eric Ruiter vertelt meer over het belang van deze samenwerking.

Samenwerking: stimuleren van een gezond & actief leven

Eric: “Buurtsportcoach en initiatiefnemer Patrick Compter heeft binnen de gemeente Gooise Meren alle aanwezige sportfaciliteiten en specialisten in kaart gebracht met de achterliggende gedachte dat dankzij effectieve samenwerkingen de inwoners van de gemeente sneller de juiste zorg ontvangen en actief aan de slag kunnen gaan met een gezond & actief leven. Daarbij staat regelmatig sporten en bewegen, gezond eten en drinken én buiten zijn met anderen centraal.”

Voorkomen is beter dan genezen

“Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is de preventie van gezondheidsklachten. De Buurtsportcoaches in de gemeenten zorgen er samen met alle samenwerkende partijen voor dat inwoners goed geïnformeerd worden over een gezonde levensstijl. Dit gebeurd middels informatiebijeenkomsten op scholen, buurthuizen, bejaardencentra etc.”

Bewegen beste remedie bij lichamelijke en/of chronische klachten

“De beste remedie bij lichamelijke klachten of het voorkomen hiervan is om te blijven bewegen. Bewegen heeft een positieve invloed op onder andere onze gewrichten, spieren en botten. Ook bij lichamelijke klachten of chronische aandoeningen is het juist van belang in beweging te blijven om de klachten actief aan te pakken en de kwaliteit van leven te verbeteren. Wij zetten samen met onze cliënten in de praktijk de eerste stap naar meer beweging en vervolgens begeleiden de buurtsportcoaches de cliënten naar een passende sport of sportproject binnen de gemeente waar zij weer plezier aan het sporten en bewegen beleven.”

Met succes begonnen aan het maatjesproject

“Een mooi voorbeeld is het verhaal van een jongeman met een licht verstandelijke beperking. Hij sportte bij een personal trainer maar had her en der klachten en zat in een sociaal isolement. Hierdoor kwam hij weinig buiten en had minimale beweging. Zijn personal trainer wist niet zo goed wat hij nog kon doen en heeft de jongen naar mij doorgestuurd voor een onderzoek. Mijn conclusie was dat er geen behandelbare grootheden zijn maar hij mag wat meer sporten en ik heb hem uitgelegd dat spierpijn erbij kan horen en niet slecht is.”

“Vervolgens heb ik Patrick ingeschakeld om samen een passende sport voor hem te vinden. Hij is gestart met het maatjesproject binnen de gemeente. Samen met zijn maatje is hij nu pijnvrij aan het sporten en dagelijkse activiteiten aan het oppakken. Afvallen gaat de goede kant op en het plezier in bewegen is terug.”

Inmiddels 14 cliënten naar een passende sport begeleid

“We zijn zes maanden geleden de samenwerking aangegaan en hebben inmiddels samen met de buurtsportcoaches 14 cliënten op weg geholpen naar een passende sport. Een fantastisch resultaat vinden wij!”

Meer weten over deze samenwerking?

Neem gerust contact op met onze hoofdlocatie Bussum binnen de gemeente Gooise Meren via (035) 692 19 43 of stuur een e-mail naar bussum@fysioholland.nl.

Benieuwd welke samenwerkingen wij bij u in de regio hebben?

Bekijk hier meer informatie over een praktijk bij u in de buurt en houd onze website en social media kanalen in de gaten voor actuele berichten over samenwerkingen.