De knie heeft aan de binnen- en buitenkant een meniscus. In de meniscus kan een een scheurtje ontstaan. De meniscus vangt schokken op, zorgen voor een soepele beweging en stabiliteit. Wanneer jouw meniscus gescheurd is, kan dat zorgen voor pijn en zwelling van de knie. 

Deze specialismes kunnen helpen bij deze klacht:

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Wat zijn de symptomen van een gescheurde meniscus?

Wanneer jouw meniscus is gescheurd kan het zijn dat op het moment zelf sprake was van een scheurend gevoel. De knie kan vervolgens gezwollen raken. De knie zelf doet ook pijn en je kan het gevoel hebben dat je knie ‘op slot’ zit. Ook kan jouw been niet meer strekken. 

Wat zijn de oorzaken van een gescheurde meniscus?

Er zijn verschillende oorzaken voor een gescheurde meniscus. Het komt vaak voor bij contactsporten. Doordat men een verkeerde draaibeweging maakt kan er een scheur ontstaan. Ook als er sprake is van een ongeval kan de meniscus scheuren. 

Een gescheurde meniscus staat bekend als ‘voetbalknie’. Onder de voetballers is dit een veel voorkomende blessure. Bij FysioHolland zijn er verschillende locaties die sportspecifieke fysiotherapie aanbieden. Zij kunnen jou behandelen met het oog op dat jij weer snel het veld op kan. 

De scheur kan ook geleidelijk ontstaan. Dit kan ontstaan bij verminderde stabiliteit van de kniebanden, de afname van de kwaliteit van de meniscus, een afname van de kwaliteit van het kraakbeen. 

Fysiotherapie bij een gescheurde meniscus

Door een lichamelijk onderzoek bij één van onze fysiotherapeuten kan worden vastgesteld of de meniscus inderdaad gescheurd is. Gelukkig kan een gescheurde meniscus goed worden behandeld zonder operatie. De fysiotherapeut zal naar aanleiding van de ernst van de klacht een behandelplan opstellen. Tijdens het behandeltraject zal er door oefentherapie op getraind worden om zo spoedig mogelijk te herstellen. Hierbij wordt rekening gehouden met jouw levenswijze en zal er getraind worden om weer terug te keren naar jouw gebruikelijke activiteiten en als het nodig is, deze verbeteren. 

Waar kan ik mijn gescheurde meniscus laten behandelen?

Bij een gescheurde meniscus kan jij terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij jou in de buurt.

Search
Vergroot zoekgebied naar

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.