online fysiotherapie op afstand corona

Riny en Huub zijn onder behandeling bij fysiotherapeut Philippe op de praktijk in Maastricht. Ze begonnen los van elkaar, maar omdat ze een koppel zijn trainen ze nu samen. Philippe heeft het oefenprogramma zo opgesteld, dat het passend is voor hen allebei. En die oefeningen doen ze nu sinds een tijdje vanuit huis. Huub vertelt hoe hij fysiotherapie op afstand tot nu toe heeft ervaren.

Huub: “Twee weken voor de corona-uitbraak in Nederland zijn we bij Philippe begonnen met fysiotherapie. We hebben een paar keer in de praktijk getraind, maar al snel veranderde de situatie in Nederland. Omdat zowel Riny als ik onder de risicogroep vallen, vonden we het niet prettig om naar de praktijk te komen. Toen zijn we gestart met fysiotherapie op afstand. Online therapie gaat heel eenvoudig met beeldbellen via de computer of laptop. Het enige dat je nodig hebt, is een webcam en bij gebruik van een laptop zit die er meestal al ingebouwd. Wij zien de fysiotherapeut en hij ziet ons. De communicatie gaat heel prettig en is duidelijk. De uit te voeren handelingen worden door de therapeut voorgedaan. Een verkeerde uitvoering wordt ook direct door hem gecorrigeerd. We zijn blij dat deze mogelijkheid wordt geboden en willen dat ook van harte aanbevelen. Zo blijven we werken aan ons herstel.”

We zijn blij dat deze mogelijkheid wordt geboden en willen dat ook van harte aanbevelen. Zo blijven we werken aan ons herstel.

Fysiotherapeut Philippe werkt met verschillende cliënten op afstand. Hoe is dat voor hem? Philippe: “Ik vind het eigenlijk best leuk. Zeker omdat ik zelf nu veel meer meedoe met de oefeningen. Daarnaast is het contactmoment soms ook nog effectiever, omdat we minder ruimte hebben om te “kletsen”. Veel gehoorde opmerking is dan nu ook dat het veel zwaarder is dan een reguliere afspraak in de praktijk. Dat betekent dat we veel vooruitgang kunnen boeken!

Het video trainen ga ik zeker blijven gebruiken in de toekomst. Het vergroot mijn mogelijkheden om mensen te helpen die (tijdelijk) minder mobiel zijn. Het enige nadeel is dat ik minder goed kan letten op de details van bijvoorbeeld een kniestand en deze manueel kan corrigeren. Daarvoor blijft behandelen in de praktijk belangrijk. Maar met verbale communicatie kom ik al heel ver!”

Meer informatie of een afspraak maken?

Bekijk voor meer informatie deze pagina met veelgestelde vragen. Lees hier meer over fysiotherapie op afstand en plan een online consult.