Fysiotherapeut FC Twente Tessa Frederike

De afgelopen jaren nam FysioHolland Twente al de fysiotherapeutische begeleiding van de topsporters van FC Twente Vrouwen onder haar hoede.  Hoe is het om zo nauw betrokken te zijn bij deze gedreven sporters? Fysiotherapeuten Frederike en Tessa geven een kijkje in de wereld van het vrouwenvoetbal. Tessa: “Bij FC Twente zie ik speelsters elke dag, om dan elke revalidatietraining weer vernieuwend te zijn, is uitdagend.”

Speelsters in topconditie houden

Voetbal is een blessuregevoelige sport. Jaarlijks lopen voetballers meer dan een half miljoen blessures op, bijvoorbeeld door een val, verkeerde beweging of overbelasting. Om de klachten door een blessure te beperken en het herstelproces te verkorten, is het belangrijk om snel te handelen. Daarom is er een fysiotherapeut ter plaatse bij alle trainingen en wedstrijden om de fysiotherapeutische begeleiding te verzorgen zodat de speelsters in topconditie blijven. Tessa Mars verzorgt de fysiotherapie voor de dames van de eredivisie en Frederike Wagner begeleidt de selectie van het beloftenelftal van FC Twente Vrouwen. Tessa: “Het is erg leuk om met deze gemotiveerde meiden te werken. Waar een fysiotherapeut in de praktijk vaak cliënten stimuleert om oefeningen te doen en trainingen in te plannen, moet ik bij FC Twente de speelsters juist vaak afremmen als ze (licht) geblesseerd zijn. Daarnaast is het ook een uitdaging om geblesseerde speelsters gemotiveerd te houden, in de praktijk zie je cliënten hooguit twee keer in de week. Bij FC Twente zie ik speelsters elke dag, om dan elke revalidatietraining weer vernieuwend te zijn, is uitdagend.” Frederike vervolgt: “Het is prettig om met (toekomstige) topsporters samen te werken. Ze zijn erg gedreven, en ze weten dat fysiotherapie een belangrijke rol speelt in hun ontwikkeling tot topsporters.” Als fysiotherapeut van het beloftenelftal maakt zij de weg naar topsportniveau van dichtbij mee: “Ik vind het mooi om de ontwikkeling van de jonge speelsters te zien op hun weg naar een topsportcarrière. Als fysiotherapeuten doen we er alles aan om de speelsters op medisch gebied fit te maken en te houden, zodat ze de eisen van het topsportniveau op de lange termijn kunnen halen.”

Vrouwenvoetbal steeds populairder
Tessa: “Je merkt goed dat er de afgelopen jaren qua ontwikkeling in het vrouwenvoetbal veel is veranderd. Op social media merk je dit vooral, speelsters worden overal gevolgd en hebben ook meerdere ‘fanaccounts’. Dit was eerder niet zo, en heeft natuurlijk veel te maken met de EK-titel vorige zomer. Eerder maakte het vrouwenvoetbal al een enorme ontwikkeling door, maar sinds de EK-titel gaat dit helemaal hard. Het is leuk om te zien dat er toch steeds meer publiek komt kijken. Vooral bij het Nederlands Elftal merk je hierin een enorme ontwikkeling, bij thuiswedstrijden spelen zij voor een vol stadion, dat was een aantal jaren geleden absoluut nog niet. Hopelijk zal dit bij de eredivisie voor vrouwen ook blijven groeien.”

Expertisecentrum voetbalblessures
Bij FysioHolland zijn de speelsters in goede handen. De fysiotherapieorganisatie heeft in Enschede een expertisecentrum op het gebied van voetbalrevalidatie. Het centrum in Enschede wordt de komende tijd verder ontwikkeld onder leiding van sportfysiotherapeut Marcel Richter en fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Werner van de Ven. Beide heren hebben veel ervaring op het gebied van sportrevalidatie. Heeft u zelf een voetbalblessure? Of wilt u weten hoe u blessures bij het voetballen kunt voorkomen? Neem dan gerust contact op met één van onze fysiotherapeuten. Vind hier een praktijk bij u in de buurt >>>