fysio update met Sven

Deze week in de Fysio Update een update vanuit praktijken Hilversumse Meent en Tilburg en een terugblik op de ‘Dag van de Fysiotherapeut’.

 

Gezond & Actief Hilversum

FysioHolland STTC Hilversumse Meent is gestart met het beweegprogramma Gezond & Actief! Bij Gezond & Actief traint u in een energieke en sociale omgeving onder begeleiding van een bewegingsspecialist. Op deze manier kunnen we u optimaal ondersteunen bij het behalen van uw trainingsdoelen. Door de persoonlijke begeleiding is Gezond & Actief ook een ideale manier om tijdens of na een fysiotherapeutisch traject verantwoord in beweging te blijven.

Dag van de Fysiotherapeut

Afgelopen zaterdag stond in het teken van de fysiotherapeuten. De Dag van de Fysiotherapeut wordt georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Er werd een congres georganiseerd, waar onder andere fysiotherapeut Gideon de Haan van FysioHolland bij aanwezig was.

De focus van het congresprogramma ligt op vakinhoudelijke onderwerpen en recente ontwikkelingen op sociaal-maatschappelijk gebied die relevant zijn voor de fysiotherapeut. Wetenschappelijke onderwerpen worden vanuit het perspectief van de fysiotherapeut vertaald naar de praktijk. Tevens konden er verschillende bijeenkomsten worden bijgewoond. Denk aan lage rugpijn, diagnostiek en behandeling van obesitas, fysiotherapie bij COPD, fysiotherapie en technologie en nog veel meer!

“Al met al een boeiende en vooral ook gezellige dag waar alle mogelijkheden en vernieuwingen binnen ons mooie vak waren samengebundeld. Ik heb er van genoten.” – Gideon de Haan

Gideon de Haan, psychosomatisch fysiotherapeut en arbeidsfysiotherapeut bij FysioHolland, ging ook naar de bijeenkomsten die betrekking hadden op zijn vakgebied. De bijeenkomsten over de zware belasting die mantelzorgers dragen en het bruikbare instrument ‘de Capability Approach’ waren toepasselijk voor Gideon. Hij komt hier dagelijks mee in aanraking voor de arbeidsrelevante zorg van WerkJeSterk.

Beweegprogramma Bewegen naar Beter ook in Tilburg

Bewegen naar Beter heeft reeds een positief effect aangetoond in Rotterdam en wordt daarom ook in Tilburg uitgerold. In één jaar zijn 170 chronisch zieken op weg geholpen en werken 37 huisartspraktijken mee aan Bewegen naar Beter. Cliënten voelen zich fitter, gemotiveerder en hebben in sommige gevallen minder medicatie nodig. Dankzij Bewegen naar Beter blijven cliënten langer sporten, de extra ondersteuning geeft zichtbaar resultaat. Met het programma Bewegen naar Beter wordt de juiste hulp en begeleiding geboden om ondanks een chronische aandoening verantwoord te beginnen met sporten. Vier maanden lang wordt er onder begeleiding van een fysiotherapeut op een veilige manier aan kracht, conditie en vertrouwen gewerkt. Daarna wordt de cliënt begeleid naar een passende sport waar hij of zij zelfstandig kan blijven sporten. Via de vereniging waar de cliënt gaat sporten, ontvangt de cliënt persoonlijke begeleiding van de sportconsulent om terugval te voorkomen. Na de begeleiding van FysioHolland stopt het traject dus niet, maar gaat het verder via samenwerkingspartners gemeente Tilburg en Sportpunt Tilburg.