Sportende kinderen hebben aparte begeleiding nodig

Onze locatie heeft veel sporters van alle leeftijden onder behandeling, zo ook kinderen. Bij (sportende) kinderen werkt alles net even anders als bij volwassenen. Vandaar dat er bij ons op de locatie er vaak voor wordt gekozen om kinderen te laten begeleiden door een kinderfysiotherapeut, dit kan soms in combinatie met een sportfysiotherapeut. 

 

(sport)kinderfysiotherapie bij Medicort S.V. Kampong

Wat is kinderfysiotherapie precies? Een begrip om niet zomaar in één regel samen te vatten. Bij Medicort S.V. Kampong gaat het om oefeningen die gericht zijn op en uitgevoerd worden door kinderen. Deze oefeningen passen bij de leeftijd en de sport van het kind. Het doel is om het kind weer snel fit te maken en de sport weer op te laten pakken. Daarbij is de soort klacht, het niveau van sport beoefenen en de leeftijd van een kind erg bepalend voor de behandeling. 

 

Verschil kinderfysiotherapie met sportfysiotherapie

Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Het grootste verschil is dat er rekening moet worden gehouden met de leeftijd van het kind, zowel bij het instrueren van de oefeningen als het soort oefeningen. Ook is de belastbaarheid erg belangrijk, dit verschilt namelijk erg veel van volwassenen. Volwassenen zijn (als het goed is) al langer aan het sporten en zijn niet meer aan het groeien.

 

Werkwijze (sport)kinderfysiotherapie bij Medicort Kampong

Als een kind bij ons wordt aangemeld, starten wij altijd eerst met een intake. Tijdens de intake wordt eerst onderzocht wat er precies aan de hand is en hoe lang de klachten al spelen. Hierna volgt een lichamelijk onderzoek. Er zijn verschillende test- en oefenmaterialen aanwezig vanuit waar er sportspecifieke, leeftijdsgerichte en vooral leuke uitdagingen kunnen worden gegeven. Het kind, de ouders en eventueel andere betrokkenen worden meegenomen in het behandelproces.

 

(Sport)Kinderfysiotherapie; samen met het kind doelen opstellen

Tijdens het intakegesprek stel ik gezamenlijk met het kind en de ouders doelen op. Daarna wordt er een behandelplan opgesteld waarin de doelen staan, bijvoorbeeld wanneer een kind weer gymles op school kan volgen. Regelmatig zal ik of een andere kinderfysiotherapeut alle doelen evalueren en eventueel aanpassen. 

 

Veel voorkomende klachten bij sportende kinderen

Kinderen komen meestal bij ons na een trauma moment, bijvoorbeeld als ze door hun enkel zijn gegaan tijdens het sporten. Ook zien wij vaak overbelasting gerelateerde klachten vanwege het feit dat kinderen in de goei zijn in combinatie met sporten.

 

Om een voorbeeld van een patiënt te schetsen heb ik het volgende voorbeeld:

Een meisje van 15 jaar oud had al jaren pijnklachten aan haar knie. Vanwege deze klachten was ze uiteindelijk gestopt met haar sport, voetbal. Wij hebben de afgelopen periode hard gewerkt. Het gaat nu zo goed met haar dat ze overweegt om in september weer op voetbal te gaan! Dit geeft natuurlijk heel veel voldoening.