De afgelopen weken zijn we hard aan de slag gegaan om fysiotherapie op afstand voor iedereen zo succesvol mogelijk te maken. Daarbij hoorde het maken van handleidingen en instructies, veel oefenen in de praktijk en het beschikbaar maken van videobellen op Android. De FysioHolland app staat daarbij centraal in de behandeling. Hoe wordt fysiotherapie op afstand ervaren?

Voor veel cliënten is fysiotherapie op afstand even wennen. De reuring van de praktijk ontbreekt en de werkwijze van de therapeut is anders. Maar door middel van een videogesprek is er gelukkig nog steeds persoonlijk contact. En door het bespreken van de klachten, tests voor de camera en oefeningen te doen kun je samen toch een hoop bereiken. Zo kon Thomas toch geholpen worden door fysiotherapeut Danny met een videogesprek (zie foto). En ook anderen waren enthousiast over videobellen via de FysioHolland app. We kregen bijvoorbeeld deze reactie van een cliënt: ‘Fantastisch!!! Werkte goed. Duidelijk en helder. Ook omdat er een afspraak gepland staat qua tijd.’. Dat geeft ons motivatie om op deze manier door te gaan!

Fantastisch!!! Werkte goed. Duidelijk en helder. Ook omdat er een afspraak gepland staat qua tijd.

Andere manieren waarop fysiotherapeuten in contact blijven met cliënten zijn bijvoorbeeld via WhatsApp, Facebook, Instagram en e-mail. Zo is er een WhatsApp livechat van maandag tot en met vrijdag waarin je vragen kunt stellen aan de therapeut. Een handig alternatief voor het inloopspreekuur. Ook kun je actief blijven met behulp van live work-outs zoals op de Facebook-pagina van FysioHolland Twente en via de Instagram-pagina’s van FysioHolland Rotterdam en Medicort. Een aantal reacties hierop:


Hoe is het voor therapeuten om op deze manier te werken?

Fysiotherapie op afstand is ook nieuw voor veel therapeuten. Het vraagt iets meer creativiteit van hen dan normaal, wanneer ze bijvoorbeeld niet alle tools uit de praktijk tot hun beschikking hebben. Gelukkig krijgen we ook van hen de feedback dat online werken in deze tijd heel goed te doen is. Hoe beoordeel je bijvoorbeeld een knie op afstand? Door de cliënt te vragen een foto te sturen (foto 1)! En vergaderen met collega’s? Dat doen we door te videobellen (foto 2). Het is even anders dan gewend, maar we kijken ernaar uit om samen zo goed mogelijk deze periode uit te komen en zo fit mogelijk te blijven!

Meer informatie of een afspraak maken?

Bekijk voor meer informatie deze pagina met veelgestelde vragen. Lees hier meer over fysiotherapie op afstand en plan een online consult.