Ultimate Frisbee is een relatief nieuwe sport in Nederland. Toch wordt deze dynamische sport al op hoog niveau beoefend. Benjamin Oort (19) speelde in Canada als (semi)professional en werd in Europa twee keer kampioen. Afgelopen april scheurde hij tijdens een training zijn voorste kruisband. Na de operatie begon hij met revalideren. En daar zit enige haast achter, want in 2020 vindt het wereldkampioenschap Ultimate Frisbee plaats in Nederland.

Benjamin: “Eind april raakte ik zwaar geblesseerd toen ik bij Ultimate Frisbee van richting probeerde te veranderen. In juli werd ik daarom geopereerd aan mijn knie. Ik heb wel wat ervaring met revalidatie na blessures, maar ik ben nooit eerder geopereerd. De eerste weken vielen behoorlijk tegen, met veel pijn en last van de narcose en medicijnen. Toch ben ik direct op zoek gegaan naar een fysiotherapeut, omdat ik zo snel mogelijk wilde revalideren. Zo ben ik bij Katelijne Weijland terecht gekomen.

Katelijne was nog niet bekend met mijn sport toen ik bij haar begon. Om mij het beste te kunnen helpen heeft ze zich daarom verdiept in Ultimate Frisbee. Zo konden we vanaf het begin zoveel mogelijk focussen op sportspecifieke oefeningen. En dat begin was best lastig. Naast de pijn liep ik ook op krukken en was mijn mobiliteit nog erg beperkt. Katelijne heeft me geholpen om gemotiveerd te blijven en toch de oefeningen te doen. Na twee maanden merkte ik dat het steeds beter ging en dat maakte het hele proces fijner. Na vier maanden kon ik weer fietsen, krachttraining doen en bijna hardlopen.”

Het WK in Nederland

Van 11 tot en met 18 juli 2020 vindt voor het eerst het WK Ultimate Frisbee plaats in Nederland. Dan komen teams uit ruim 40 landen naar Leeuwarden om te strijden voor de wereldtitel. De finales zullen worden gespeeld in het stadion van Cambuur Leeuwarden. Benjamin denkt dat dit evenement Ultimate Frisbee in Nederland op de kaart kan zetten:

“Ultimate Frisbee is in Nederland nog niet zo bekend, maar het is wel een van de snelst groeiende sporten van het land. De komst van het WK naar Nederland kan daarbij zorgen voor meer bekendheid en enthousiasme voor de sport. Het lijkt me geweldig om het Nederlandse team hierbij te vertegenwoordigen, maar daarvoor moet ik wel weer fit zijn. Ik sport nu twee keer per week met Katelijne en zij helpt mij om alle oefeningen correct uit te voeren. Daarnaast geeft ze tips om buiten onze afspraken aan mijn herstel te werken en doe ik een keer per week sideline trainingen bij het Nederlandse team. Ik train hard om in juli weer op topsportniveau mee te kunnen draaien en ik hoop dat dat gaat lukken!”

Meer weten?

Bekijk hoe Ultimate Frisbee gespeeld wordt in deze video. Neem gerust contact op met een praktijk bij u in de buurt of lees hier over de ervaringen van anderen.