“Ik was in China toen ik zwaar geblesseerd raakte. Op de terugweg naar Nederland hebben ze me via het cateringsliftje het vliegtuig in gereden.” Flip van der Valk was op vakantie in Shanghai samen met een vriend. De reis zou door China, Hong Kong en Singapore voeren. Op de derde dag verstapte Flip zich op een trap en hoorde hij een knappend geluid. Zijn knie ging dubbel en de pees bij zijn knie scheurde. Hij moest direct naar het ziekenhuis waar hij aan zijn been werd geopereerd.

Flip: “Het was een heftige en bizarre gebeurtenis. Het ene moment ben je gezellig de stad aan het verkennen en het volgende moment word je met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Geluk bij een ongeluk was dat een voorbijganger Engels sprak en mij hielp om naar een goed ziekenhuis te komen. Daar werd ik geopereerd en werd de pees met schroeven aan het bot vastgezet. De arts heeft mij verzekerd dat de pees nooit weer zal scheuren: ik heb garantie.

Na de operatie moest ik een week in het ziekenhuis blijven. Ik had veel pijn, maar de verzorging was geweldig: iedereen sprak Engels en er liepen zo’n 30 zusters rond op de afdeling met 8 kamers. De tweede arts die mij verzorgde kwam toevallig uit Nederland, zelfs uit Utrecht, waar ik ook woon. Toen de artsen vonden dat ik gezond genoeg was om terug naar huis te gaan ben ik met mijn been in een brace op het vliegtuig gestapt. Dat wil zeggen: ze hebben me via het cateringliftje het vliegtuig in gereden. Daar moest ik in de eerste klas, op de eerste rij zitten, omdat mijn been gestrekt moest blijven. Mijn vriend en ik hebben er maar het beste van gemaakt en kaviaar besteld.

Terug in Nederland wilde ik zo snel mogelijk beginnen met revalideren. Ik ben opzoek gegaan naar een fysiotherapeut en kwam bij Jimmy van Zanten terecht. We zijn begonnen met het testen van de knie en het langzaam weer in beweging komen. Na een aantal weken ben ik verder gegaan bij kniespecialist Dylan van den Heuvel.”

Dylan: “Toen Flip bij mij kwam was van actief trainen nog geen sprake. Het begon met hele lichte bewegingen van het been. We hebben op verschillende manieren gewerkt aan het herstel en hierbij hebben we ook gebruik gemaakt van de apparatuur die bij onze praktijk aanwezig is. Zo hebben we de mobiliteit van de knie geoptimaliseerd en de getroffen spiergroep zo snel mogelijk weer geactiveerd. Flip heeft ontzettend veel discipline en kwam eigenlijk altijd drie keer per week trainen. Als hij een keer niet kon komen haalde hij het zelf in. Ook thuis werkte hij hard aan zijn herstel. Dat is als fysiotherapeut ontzettend gaaf om te zien!”

“Ik ben gestopt met alcohol en ben extra gezond gaan eten.”

Flip: “Ik wilde er alles aan doen om zo snel mogelijk te revalideren. Ik ben gestopt met alcohol en ben extra gezond gaan eten. Daarnaast heb ik altijd mijn huiswerk gedaan. Het harde werken heeft geloond, want na twee maanden kon ik weer lopen! Nu ik een jaar verder ben, ben ik vrijwel geheel genezen. Wel blijf ik trainen om mijn belastbaarheid zo groot mogelijk te houden. Dat is voor mij extra belangrijk omdat ik ben geboren met Ehlers-Danlos. Dit houdt in dat mijn bindweefsel minder goed werkt en de huid en aanhechting van de spieren minder sterk zijn. De kans op een blessure is bij mij daarom altijd groter en dit is wellicht ook de oorzaak van mijn ongeluk.

Gelukkig vind ik het ontzettend leuk om drie keer per week te werken aan mijn herstel en zo hoop ik de kans op blessure in de toekomst te verkleinen. Het is erg gezellig en ik kan altijd voor advies terecht bij Dylan. Ook mijn vriendin en vrienden sporten hier en dat werkt erg motiverend. Verder let ik extra goed op signalen uit mijn lichaam en dat zie ik als tip voor iedereen. Voel wat een activiteit met je doet en trek op tijd aan de bel als je twijfelt. Forceren is nooit goed voor je lichaam.”

Meer weten?

Neem gerust contact op met een praktijk bij u in de buurt of lees hier over de ervaringen van anderen.