Client aan het woord - beperken rugklachten

Ben Brugman was net 18 jaar toen hij in de steigerbouw werkte en een blessure opliep. Door te zware belasting ontstonden bij hem lage rugklachten. Sinds zijn 20ste is hij onder behandeling bij diverse fysiotherapeuten om zijn klachten te beperken. Inmiddels is Ben, zoals hij zelf zegt, 57 lentes jong en is hij ervaringsdeskundige op het gebied van fysiotherapie.

Ben: “Ik ben nu onder behandeling bij fysiotherapeut Edward Donkers en hij helpt mij om de beste oefeningen te vinden voor mijn lichaam. Zo zijn we recent begonnen met het trainen van de diepere buik- en rugspieren. Daar heb ik al veel profijt van. Naast het trainen in de sportschool is het fijn om af en toe contact te hebben met Edward. Hij is echt een specialist op het gebied van manuele therapie en hij kijkt graag samen met mij wat we kunnen verbeteren.”

Veel mensen denken dat je bij fysieke klachten sowieso rust moet nemen. Ben kwam erachter dat dit niet altijd het geval is. “Wanneer ik een tijdje geen oefeningen doe en niet train in de sportschool, krijg ik last van mijn rug. Daarom probeer ik om mijn conditie zo goed mogelijk op peil te houden. Met behulp van training en fysiotherapie ben ik in staat om mijn werk nu met weinig tot geen pijn uit te voeren. Ik moet er wel nog op letten dat ik geen erg zware werkzaamheden uitvoer en ik moet waken voor stress, maar ik ben erg tevreden over mijn conditie!”

Als tip voor iedereen die fysiotherapie overweegt, zegt Ben: “Luister goed naar je lichaam en geest. Als je merkt dat je klachten krijgt, trek dan aan de bel. Helaas sluipen pijntjes er soms onbewust in en wordt niet direct actie ondernomen. Fysiotherapie kan echt helpen, dus dat is zonde!”

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem gerust contact op met een praktijk bij u in de buurt of bekijk hier ervaringen van anderen.