Iris Kensenhuis aan het woord

De 35-jarige Iris Kensenhuis begon pas drie jaar geleden met powerliften en won afgelopen mei al voor de tweede keer goud. Dit deed zij op het onderdeel powerliften, tijdens het Europees Kampioenschap Equipped Powerliften. Powerliften is een sport die veel van het lichaam vraagt. Een verkeerde manier van bewegen kan leiden tot heftige blessures. Uit voorzorg en ter preventie van blessures brengt Iris minimaal één keer in de twee weken een bezoek aan fysiotherapeut Bart Rouhof bij FysioHolland Vleuten – De Meern voor een algehele APK van haar (boven)rug, schouders, nek en pols.

“Door het bedrijven van topsport belast ik mijn lichaam meer dan gemiddeld. Om die reden kom ik geregeld (minimaal één keer per twee weken) bij de fysiotherapeut. Bart zorgt ervoor dat ik zo pijnvrij mogelijk kan bewegen en mijn houding optimaal blijft. Verkeerde bewegingspatronen kunnen er onopgemerkt insluipen. Door de fysio uit voorzorg een algehele check te laten doen en mee te laten kijken met oefeningen ben ik hier tijdig bij.”

“Wanneer ik zonder supervisie van de fysio en mijn trainer/coach, Wim Wamsteeker, onbedoeld onachtzaam wordt tijdens het trainen krijg ik klachten. Beiden maken mij ervan bewust dat de (trainings)boog niet altijd gespannen kan staan, en ik ook  voldoende ontspanning moet zoeken. Wanneer ik de juiste balans tussen inspanning en ontspanning heb gevonden voel ik mij mentaal ook fitter, wetende dat ik er alles aan doe om mijn lichaam zo goed mogelijk te laten presteren.” 

“Ik merk dat ik door de begeleiding van Bart bewuster omga met mijn lichaam. Ik ben mij bewuster van hoe ik sta, loop en zit (of soms onderuit hang.). Daarnaast heeft Bart mij er ook bewust van gemaakt dat niet alleen de grote spiergroepen aandacht nodig hebben. Het is voor mij lange tijd lastig geweest om mijn onder- én bovenrug goed aan te spannen, bij het bankdrukken is dit een belangrijke spier(groep). Doordat ik deze spier(en) niet juist kon aanspannen ontstonden er klachten. Bart daagt mij uit door mij diverse mobiliteitsoefeningen te laten doen om de kleinere spiergroepen mee te pakken waardoor de klachten verdwenen. Ook heb ik door Bart geleerd wat sporttape kan bijdragen aan het verstevigen en minder belasten van gevoelige spieren.”

“Het gegeven dat ik in staat ben en blijf om progressie te maken in de sport, zowel nationaal als internationaal getuigt er van dat ik mede dankzij de (preventieve) begeleiding van mijn trainer/coach maar ook zeker van Bart (vooralsnog) klachtenvrij blijf. Het is dan ook mooi dat zij een kort lijntje met elkaar hebben en waar nodig ten gunste van mijn sportdoelen en prestaties, elkaars bevindingen en expertise met elkaar kunnen delen.”

“Het is belangrijk naar je lichaam te luisteren, voorafgaand aan een training goed op te warmen (rekken en strekken) en na afloop te zorgen voor een cooling-down. Mijn advies is eigenlijk om de fysiotherapeut niet pas te bezoeken wanneer je klachten ervaart, maar om juist de fysiotherapeut te bezoeken ter preventie van klachten. Besteed aandacht aan het herstel van klachten of het voorkomen van klachten. Gun het jezelf om gebruik te maken van de expertise van professionals die je kunnen helpen om je doel(en) te bereiken.”

“Mijn behandeling loopt goed. Bart is altijd dichtbij, behulpzaam via de app en ook flexibel in het tussendoor behandelen als dat nodig is. Ik geef Bart een 9. Hij krijgt dit cijfer omdat hij service- en resultaatgericht is en werkt. Hij neemt klachten serieus en denkt proactief mee. Ik ervaar Bart als klantvriendelijk en gedreven in het uitoefenen van zijn vak.”

Meer weten?

Wilt u meer weten? Neem gerust contact op met een praktijk bij u in de buurt of bekijk hier ervaringen van anderen.