Steeds meer mensen krijgen last van artrose. Bij deze reumatische aandoening gaat het kraakbeen in de gewrichten achteruit, wat zorgt voor pijn en stijfheid. De meeste mensen krijgen last van artrose in een heup of knie, maar artrose kan in alle gewrichten voorkomen. Ook Anne-Marie (78 jaar) heeft last van artrose. Zij deelt hoe fysiotherapie haar klachten heeft doen verminderen:

Anne-Marie: ‘Toen ik zeven jaar geleden een nieuwe knie kreeg, zijn mijn klachten begonnen. Ik heb last van chronische pijn en veel stijfheid. Daardoor ben ik een groot deel van mijn zelfstandigheid kwijt geraakt. Reizen, buiten fietsen en lopen zonder rollator gaan nu niet meer. Door met fysiotherapeut Inge Peeters samen te werken proberen we mijn mobiliteit zoveel mogelijk te behouden en verbeteren.’

Dystonie

Naast artrose in de enkel, nek en rug heeft Anne-Marie ook last van dystonie. Dit is een stoornis in de spierspanning, wat zorgt voor onwillekeurige, oncontroleerbare spiercontracties. Deze combinatie maakt bewegen extra lastig. Met behulp van orthopedische schoenen en regelmatig oefenen kunnen haar klachten gelukkig verminderd worden.

Anne-Marie: ‘De afspraken met Inge zijn erg goed voor me. Soms moet ik me er wel even toe zetten, maar als ik niet ga merk ik dat meteen. Ik vind het ook jammer als onze afspraak door vakantie of vrije dagen niet doorgaat. De afgelopen twee maanden merk ik dat ik minder pijn heb aan mijn gewrichten. We zijn begonnen met functioneel oefenen met een step in de oefenzaal. Dit gaat steeds gemakkelijker en dat lukt nu zelfs zonder handen! Daarnaast is het sociale contact met Inge fijn. Mijn advies voor mensen die fysiotherapie overwegen is: ga het gewoon proberen. Kijk wat een fysiotherapeut voor jou kan betekenen. Mij heeft het erg geholpen en dat wens ik iedereen toe!’

Meer weten?

Neem gerust contact op met een praktijk bij u in de buurt of lees hier over de ervaringen van anderen.