femke boon online fysiotherapie

Sinds de aanwezigheid van het coronavirus in Nederland geven we bij FysioHolland steeds meer fysiotherapie op afstand. Met behulp van (video)bellen, de FysioHolland app en online oefeningen kunnen we behandelen op afstand. Maar hoe ziet zo’n behandeling er precies uit? En kan een therapeut wel goed behandelen zonder fysiek contact? We vroegen het fysiotherapeut Femke, die normaal gesproken binnen de praktijk in Amsterdam Oost werkt, maar haar cliënten nu voornamelijk op afstand behandelt.

Hoe ziet fysiotherapie op afstand eruit?

Dat wisselt een beetje per cliënt. We passen de behandeling aan op de specifieke klachten en de voorkeuren van de cliënt.
Bij cliënten die we voor het eerst zien beginnen we met een videogesprek waarin we vragen wat de klachten precies inhouden. Vervolgens instrueren we hen om bepaalde bewegingen te maken voor de camera. Als therapeut gebruiken we zelf ook een camera om bepaalde bewegingen voor te kunnen doen terwijl we aanwijzingen geven. Omdat we direct kunnen communiceren bij het beeldbellen kunnen we op deze manier onderzoeken en testen uitvoeren die we anders in de praktijk ook zouden doen. Vervolgens bespreken we wat de behandelopties zijn en met welke oefeningen een cliënt misschien direct al thuis kan beginnen. Deze oefeningen sturen we vervolgens ook op, zodat de cliënt ze nogmaals rustig kan bekijken in een filmpje met uitleg erbij. De oefeningen zijn gemakkelijk terug te vinden in de FysioHolland app.

Kun je mensen wel helpen als je niet in de praktijk echt een schouder kunt voelen of een knie kunt buigen?

Zeker! We kunnen juist door de combinatie van een uitgebreid vraaggesprek en daarop gebaseerde testen en actieve bewegingen een heel goed idee krijgen van wat er aan de hand is. Ook al staan we niet echt in dezelfde ruimte. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, wanneer iemand bijvoorbeeld net is geopereerd is het het prettigst om soms van dichtbij onderzoeken uit te kunnen voeren. Echter kunnen we ook hier al veel voor de cliënt betekenen door middel van adviezen en instructies over wat wel en niet te doen in die eerste fase na een operatie. Zeker nu we door overmacht even geen andere optie hebben dan grotendeels online behandelen zijn we creatief gaan denken in oplossingen om toch de beste zorg te kunnen bieden. Uiteindelijk doet de cliënt een heel groot deel van zijn of haar revalidatie zelf en zijn wij grotendeels de sturende en begeleidende hand hierbij. Het online behandelen zoals we dat nu veel doen sluit daar erg goed bij aan en hierin kunnen we meer dan we denken.

Wat zijn over het algemeen de reacties van cliënten die voor het eerst fysiotherapie op afstand krijgen?

Voor veel mensen is het wel even wennen. Het is natuurlijk toch even anders dan gewend en dat begrijpen we. Toch zijn mensen over het algemeen blij dat er alsnog een optie is om de behandeling voort te zetten en een ingezette revalidatie niet volledig stop hoeft te worden gezet. Daarnaast krijgen we ook positieve reacties van mensen die zich juist met nieuwe klachten melden sinds ze noodgedwongen thuis aan de keukentafel werken waar de ergonomische omstandigheden niet ideaal zijn. Nu mensen thuis aan het werk zijn hebben ze vaak ook iets meer tijd om eens een fysieke klacht aan te pakken middels therapie. Dat is natuurlijk een hele positieve ontwikkeling.

Hoe is het voor jou, als fysiotherapeut, om fysiotherapie op afstand te verzorgen?

Ook voor mij is het even wennen en even anders! En natuurlijk mis ik het om mensen gewoon op de praktijk te kunnen verwelkomen en te kunnen behandelen zoals ik dat gewend ben en ook graag doe. De ‘echte’ dagelijkse interactie met cliënten is iets wat ik wel mis. Maar ik ben er van overtuigd dat we moeten denken in oplossingen; dat we moeten kijken naar mogelijkheden die er ondanks de huidige situatie nog wel zijn om mensen te kunnen blijven helpen waar mogelijk. Ook vind ik de ontwikkelingen die zich nu op het gebied van online behandelopties plaatsvinden interessant om te zien! Het is passend bij deze tijd en wellicht een goed zetje om sommige cliënten op afstand te kunnen blijven behandelen, wanneer zij bijvoorbeeld gehinderd zijn om fysiek naar de praktijk te komen.

Meer informatie of een afspraak maken?

Bekijk voor meer informatie deze pagina met veelgestelde vragen. Lees hier meer over fysiotherapie op afstand en plan een online consult.