Marloes Kolen en Fitfood - fysioholland samenwerking

Samenwerkingen tussen verschillende zorgverleners zorgen ervoor dat u als cliënt snel de juiste zorg kunt ontvangen. Een niet te onderschatten samenwerking is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en diëtist. Bij aandoeningen als diabetes, COPD en obesitas speelt niet alleen voldoende beweging een belangrijke rol maar neemt ook voeding een belangrijke plaats in. In Amsterdam werkt FysioHolland nauw samen met FitFood Diëtisten. Fysiotherapeut Marloes Kolen en diëtist Gamze vertellen graag meer over deze unieke samenwerking. 

Unieke samenwerking

Marloes en Gamze: “We hebben beide hart voor ons werk en cliënten. Onze gezamenlijke missie is om de cliënt zo goed mogelijk te helpen bij het behalen van hun doelen, herstel en ontwikkelen van een gezonde leefstijl. FysioHolland en FitFood hebben een mooi concept ontwikkeld waarin cliënten advies krijgen over voeding, beweging, ontspanning en gezond slapen.”

“Wij zien beide veel mensen in de praktijk met diabetes, overgewicht, vaatlijden, COPD en ondervoeding. Bij deze doelgroep is een gezonde leefstijl erg belangrijk, voeding en beweging kunnen elkaars effect daarin versterken. Wij zien vaak dat er meerdere factoren bepalend zijn voor klachten die iemand ervaart. Meestal is er sprake van een beperking in beweging wat op den duur kan leiden tot overgewicht en hiermee het risico op diabetes vergroot. Andersom kan een onvolwaardig eetpatroon bepalend zijn voor de spiermassa en algehele conditie bij COPD. Een verhoogd cholesterol en roken vergroten de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.”

Duurzaam resultaat wanneer voedings- én beweegpatroon wordt aangepakt

Marloes: “Tijdens mijn behandeling vraag ik altijd naar iemands eetpatroon. Dit is erg belangrijk bij de doelgroepen die ik zie. Veel cliënten met diabetes en perifeer vaatlijden (zoals etalagebenen) kampen met overgewicht, maar ik heb ook veel cliënten met COPD die juist ondergewicht ontwikkelen door hun aandoening. Ik weet dat Sam en Gamze niet alleen naar de voeding kijken maar ook naar de mens zelf met zijn of haar gewoonten, leefstijl en achtergrond waardoor ik met veel vertrouwen mijn cliënten naar hen kan doorverwijzen.”

“Daar tegenover staat weer dat ik de cliënten van fitfood individueel of in een groep begeleid zodat het afvallen of eventueel aankomen op een gezonde manier gebeurd. Zo krijgen ze een algeheel gezondere leefstijl in plaats van alleen een verandering in het voedingspatroon. Tijdens dit traject proberen we samen mensen te motiveren en alvast na te laten denken over wat voor sport of bewegingsvorm ze willen gaan doen als de behandeling bij ons is beëindigd. Mocht iemand meer beweging nodig hebben bij diabetes/obesitas, is er in sommige gevallen mogelijkheid voor een aanmelding voor een beweegprogramma.”

Van FysioHolland naar FitFood maar ook andersom

Gamze: “Beweging is essentieel voor een gezonde leefstijl, tijdens de intake vragen wij altijd hoeveel iemand beweegt of sport en op welke manier dit gebeurt. Er wordt navraag gedaan naar eventuele klachten die voldoende beweging beperken en indien gewenst, kan iemand direct worden aangemeld voor individuele fysiotherapie om de klachten te verhelpen. Als wij iemand aanmelden weten we dat de cliënt goed geholpen zal worden en dat er goed geluisterd zal worden naar de klachten. Dit zorgt er voor dat wij met een vertrouwd gevoel iemand kunnen doorverwijzen.”

Beweeg- en voedingsadvies op één plek

Marloes en Gamze: “We werken in hetzelfde pand wat een directe doorverwijzing en kort overleg tussendoor mogelijk maakt. Wij kunnen makkelijk afstemmen wat de beste opties zijn voor de cliënt. In onze visie kunt u gezonde voeding en beweging niet los van elkaar zien. Daarom is het fijn dat wij deze multidisciplinaire aanpak optimaal inzetten.”

Meer weten?

Wilt u weten wat de mogelijkheden voor u zijn? Kijk hier voor een praktijk bij u in de buurt en neem gerust contact met ons op.