Draaiduizeligheid (BPPD)

Je bent hier:

Draaiduizeligheid (BPPD)

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) wordt gekenmerkt door een acute draaiduizeligheid die wordt veroorzaakt door bewegingen. Vaak wordt het duizelige gevoel veroorzaakt als jij (snel) gaat liggen of opstaat. Een duizelig gevoel komt in de meeste gevallen voor in combinatie met misselijkheid. De klachten duren op het moment zelf maar kort, maar kunnen enkele weken tot maanden regelmatig terugkomen bij het bewegen. Draaiduizeligheid is goed te behandelen door de fysiotherapeut met houdingsoefeningen die ervoor zorgen dat jij sneller van jouw klachten bent verholpen.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Heb ik last van draaiduizeligheid?

Draaiduizeligheid is lastig vast te stellen, omdat de klachten vaak minder dan een minuut aanhouden. Het kan zijn dat jij last hebt van draaiduizeligheid wanneer beweging van het hoofd klachten zoals duizeligheid, instabiliteit en misselijkheid veroorzaakt. Een fysiotherapeut kan een aantal tests uitvoeren waarbij gekeken wordt of specifieke bewegingen met het hoofd deze symptomen opwekken.

Wat veroorzaakt draaiduizeligheid?

Hoe draaiduizeligheid precies wordt veroorzaakt, is niet bekend. Er wordt gedacht dat loszittende oorsteentjes door snelle bewegingen van het lichaam neerslaan op zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Hierdoor ontstaat een tijdelijk gevoel van draaiduizeligheid en instabiliteit. Vaak treden de klachten op na een operatie aan het oor, een ontsteking of na langdurige bedrust.

Behandeling draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid gaat vaak spontaan over na een aantal weken of maanden. Door middel van verschillende behandelingen kan herstel worden bevorderd. Houdingsoefeningen waarbij de fysiotherapeut jou begeleidt is één van deze behandelingen. Een serie van oefeningen is gericht op het terugbrengen van de loszittende oorsteentjes zodat jij geen duizeligheid meer ondervindt.

"Eindelijk iemand die niet alleen helpt de klachten te verminderen, maar ook nog eens met me meedenkt over mijn zorgverzekering en rustig nog een keer iets uitlegt als ik het niet begrijp."

Elly, 45 jaar

Afspraak draaiduizeligheid

Voor draaiduizeligheid kan jij terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij jou in de buurt.

Search
Vergroot zoekgebied naar

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.