Door bewegen beter bewapend tegen kanker - fysioholland

Nicole (45) kreeg op 10 juli 2014 de diagnose borstkanker. Er stond haar een zwaar traject te wachten van chemotherapie, bestralingen en een borstamputatie. Ze kreeg het advies om direct te starten met sporten en bewegen. Met een betere conditie zou ze de behandelingen beter aankunnen.

Bewegen en kanker

Nicole: “Na ruim een jaar nauwelijks gesport te hebben, pakte ik de draad weer op. Vanaf toen maakte ik elke dag een stevige wandeling. Dat viel niet altijd mee, want de behandelingen maakten me erg moe. Ook was mijn spierkracht aanzienlijk afgenomen. Desondanks bleef ik wandelen – op mijn eigen tempo.”

Fysiotherapie bij kanker

Ook heeft zij veel gehad aan de fysiotherapiebehandelingen en het beweegprogramma bij oncologiefysiotherapeut Angela van Oorsouw van FysioHolland Tilburg. Nicole: “Tijdens de bestraling moest ik mijn armen ver boven mijn hoofd leggen. Met één arm lukt dit nog helemaal niet. Door de behandeling bij Angela kon ik mijn armen weer in de gewenste positie leggen.”

“Ik vind het fijn om te sporten met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. We trekken ons aan elkaar op en delen onze ervaringen.”

Sporten na kanker

Na de bestralingen wilde Nicole weer ‘echt’ gaan sporten en fit worden. Sinds januari 2015 sport ze twee keer per week bij FysioHolland Tilburg. Daar doet ze mee aan het beweegprogramma Oncofit. Nicole: “Ik vind het fijn om te sporten met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. We trekken ons aan elkaar op en delen onze ervaringen.”

Meer weten?

Wilt u begeleiding van een gespecialiseerd fysiotherapeut of heeft u vragen over de behandeling? Neem gerust contact met ons op.