veroorzakers rugklachten

84% van de wereldbevolking krijgt één keer of vaker in zijn leven last van rugklachten. Wat veroorzaakt deze rugklachten? Aangezien klachten aan de rug voor veel beperkingen in het dagelijks leven kunnen zorgen zoeken de meeste mensen deskundige hulp. Op diverse FysioHolland locaties werken gespecialiseerde manueel therapeuten om u te helpen bij het aanpakken van uw rugklachten. Het achtkoppige manuele team van FysioHolland Boxmeer en FysioHolland Afferden vertelt graag meer over de factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan en aanhouden van rugklachten.

(op de foto van v.l.n.r: Niels van der Horst, Manuela Bijker, Tim Rost & Anja Hermers)

“Vaak zijn mensen bang dat ze blijvende ‘schade’ hebben opgelopen aan hun rug, zoals een hernia of beschadigde tussenwervelschijf. Gelukkig is onze ervaring dat er in de meeste gevallen bij medisch onderzoek blijkt dat er geen afwijkingen in de rug te vinden zijn die de klachten verklaren. Zelfs niet bij terugkerende klachten. Nu zult u zich afvragen, hoe kan het dan dat ik klachten ervaar zonder dat er aantoonbare afwijkingen te vinden zijn? Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat er veel meer (complexe) factoren een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van rugklachten dan voorheen gedacht werd.”

Beweeglijkheid, spierkracht en coördinatie

“In de volksmond staan wij manueel therapeuten vooral bekend om het ‘kraken’, oftewel gewrichtsmobilisaties en manipulaties. Tegenwoordig gaat de zorg die wij als manueel therapeuten leveren veel verder dan enkel en alleen kraken. De beweeglijkheid, spierkracht en coördinatie van de rug spelen ook een belangrijke rol in het tegengaan van rugklachten.”

Overgewicht, stress en voldoende beweging

“Leefstijlfactoren zoals gezonde voeding, een gezond gewicht, voldoende nachtrust en beweging blijken van grote invloed op het ontstaan of in stand houden van uw rugklachten. De hiervoor genoemde punten zijn bijvoorbeeld belangrijk bij het voorkomen van stress, wat indirect weer van invloed kan zijn bij het veroorzaken of in stand houden van rugklachten. Daarnaast is het voor vermindering van de klachten belangrijk de juiste balans te vinden en uw rug niet te veel te belasten maar ook zeker niet te veel te ontlasten. Onze gespecialiseerde manueel therapeuten helpen u bij het vinden van de juiste balans.”

Verkeerde denkbeelden

“Vanuit de wetenschap weten we inmiddels ook dat verkeerde ideeën over de factoren die van invloed kunnen zijn op uw klachten (zoals ‘mijn rug is versleten en zal nooit meer helemaal herstellen’ en ‘buigen belast mijn rug en brengt schade toe, wat de oorzaak is van mijn rugklachten’) uw herstel in de weg kunnen staan en de klachten juist kunnen verergeren.”

Nauwkeurig onderzoek

“Onze expertise als manueel therapeuten is om al deze factoren in relatie tot de ervaren klachten in kaart te brengen en dit inzichtelijk te maken voor de cliënt. Dit betekent ook dat we de rug altijd nauwkeurig zullen onderzoeken, maar niet dat er ook altijd een indicatie is om met manuele technieken (gewrichts-mobilisaties en manipulaties: ‘kraken’ in de volksmond) te behandelen. Gericht bewegingsadvies, specifieke oefeningen, training van coördinatie/ kracht of juist ontspanningstechnieken zijn veel gebruikte interventies. Ieder behandelplan is individueel en op maat en geeft de cliënt handvatten om het natuurlijk herstel te optimaliseren. Het bijstellen van foutieve denkbeelden ten aanzien van rugpijn is bij velen een belangrijk vertrekpunt.”

“Hoewel we allemaal als achtergrond de opleiding manueel therapie hebben, legt elk van ons zijn eigen accenten tijdens de behandeling en begeleiding. We overleggen graag met elkaar om te leren van complexe casuïstieken en elkaar scherp te houden. Zo kunnen we u als cliënt een optimale behandeling bieden.”

Meer weten?

Ervaart u al lange tijd rugklachten en is het tijd om hiermee af te rekenen? Neem gerust contact op met een praktijk bij u in de buurt en bespreek de mogelijkheden voor uw behandeling op maat.

Voor een afspraak bij één van de therapeuten uit Boxmeer neemt u contact op via (0485) 52 33 00 of stuur een e-mail naar boxmeer@fysioholland.nl