de gevolgen van parkinson op het dagelijks leven - fysioholland

Parkinson is een veelvoorkomende ziekte aan de hersenen. In de hersenen ontstaat een tekort aan dopamine, door dit dopaminetekort werkt de aansturing vanuit uw hersenen naar uw spieren niet meer goed. Hierdoor kunt u onder andere gaan trillen en beweegt u trager.

De 67 jarige mevrouw Kruimer – Lansdorp uit Huizen kwam er net na haar 60e verjaardag achter dat zij Parkinson heeft. Achteraf gezien had zij al langer last van verschillende symptomen die op de ziekte zouden kunnen wijzen, maar die symptomen werden destijds nog niet in verband gebracht met de ziekte. Wij spraken mevrouw en meneer Kruimer over de ziekte van Parkinson en de behandeling ervan.

Eerste symptomen

“Ik werd steeds vaker vermoeid en kreeg problemen met mijn reukvermogen. Ook had ik klachten tijdens het plassen. Achteraf gezien waren dit de eerste symptomen van de ziekte”, aldus mevrouw Kruimer – Lansdorp. Negen jaar geleden viel het haar man op dat tijdens het wandelen de armen van zijn vrouw niet meer mee bewogen maar stil bleven hangen. Dat was het moment waarop zij weer naar de dokter zijn gegaan en uiteindelijk bij de neuroloog zijn beland, waar de diagnose Parkinson gesteld werd.

Vermoeidheid en vermindering van de beweeglijkheid

“De vermoeidheid en vermindering van de beweeglijkheid hebben ertoe geleid dat mijn dagelijks leven drastisch is veranderd. Ik val plotseling en vaak in slaap en even boodschappen doen kost veel moeite. Daarnaast ben ik de laatste tijd steeds vaker verward. Ik deed altijd het huishouden, maar dit komt nu allemaal op de schouders van mijn man terecht. ‘Normale’ (huishoudelijk)klusjes kosten ineens te veel kracht en energie. Dat gaat gewoon niet meer”. Meneer Kruimer vult aan: “We hielden ervan om op vakantie te gaan, en normaal gesproken zou je denken, lekker, even ontspannen en uitrusten. Maar tegenwoordig is de reis zelf al zo’n onderneming dat op vakantie gaan helaas niet meer mogelijk is.”

Behandeling bij de ziekte van Parkinson

“Sinds de diagnose gesteld is ga ik twee keer per jaar op bezoek bij de neuroloog en twee keer per jaar bij de verpleegkundige. Dit om te kijken hoe mijn gezondheid ervoor staat. Van verbetering mogen we helaas niet spreken bij Parkinson, mijn hoofddoel is om zoveel mogelijk verslechtering tegen te gaan. Het belangrijkste advies van alle specialisten is om vooral in beweging te blijven. Dat probeer ik dan ook. Ondanks dat het veel moeite kost ga ik altijd lopend boodschappen doen en wandel ik graag. Daarnaast ga ik één keer per week naar fysiotherapie en één keer per week naar de hydrotherapie.”

“Het belangrijkste advies van alle specialisten is om vooral in beweging te blijven.”

Fysiotherapie en hydrotherapie bij FysioHolland STTC

Zowel door de fysio- als hydrotherapeut wordt er hard gewerkt aan het onderhouden van kracht en de beweeglijkheid met behulp van verschillende oefeningen en trainingen. De trainingen vinden vooral plaats in kleine groepjes waar iedereen op zijn eigen niveau in beweging blijft. Hydrotherapie vindt plaats in verwarmd water. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van aquafitness-apparatuur en/of drijfmaterialen. In het water heeft zwaartekracht minder grip, waardoor bewegen makkelijker en soepeler gaat. De gewrichten worden hierdoor minder belast, wat hydrotherapie een veiligere manier van bewegen maakt.

Wilt u meer weten over de ziekte van Parkinson of weten wat wij voor u kunnen doen?

Kijk hier voor meer informatie over hydrotherapie (ParkinsonFit) in Bussum of neem gerust contact op met een praktijk bij u in de buurt en bekijk wat de mogelijkheden voor u zijn.

11 april is het Parkinson Dag, een dag waarop wereldwijd extra aandacht wordt gevraagd voor de ziekte van Parkinson. Er zijn veel verschillende manieren om om te leren gaan met de ziekte en te zorgen dat u zo min mogelijk klachten heeft.