Psychosomatisch fysiotherapeut Amsterdam Gideon de Haan -zwart/wit

15 mei is de dag waarop internationaal aandacht wordt gevraagd voor het gezin. Gideon de Haan is bij FysioHolland Den Helder werkzaam als psychosomatisch fysiotherapeut maar werkt daarbuiten ook als gezinscoach en mediator. Deze verschillende expertises blijken elkaar steeds vaker te kruisen.

“In mijn dagelijks praktijkleven werk ik in twee verschillende werkvelden die heel verschillend zijn maar die elkaar regelmatig ook raken. Enerzijds werk ik binnen FysioHolland als psychosomatisch fysiotherapeut en anderzijds werk ik buiten FysioHolland als gezinscoach en mediator met gezinnen in zwaar weer. Beide beroepen hebben hun eigen opleidingen en expertises en ze kennen ook hun eigen specifieke vraagstukken. Toch merk ik steeds vaker dat er ook een overlap is, vaak in de vorm van stressgerelateerde overbelastingsklachten, SOLK klachten en angst- en paniekklachten.

In dagelijkse praktijk voor fysiotherapie volgens de psychosomatiek word ik regelmatig geconfronteerd met stressgerelateerde vraagstukken die hun oorsprong vinden in het dagelijks (privé)leven van cliënten. Cliënten presenteren zich vaak met moeilijk of niet lichamelijk te verklaren lichamelijke klachten. Deze klachten zijn lastig te behandelen en kunnen binnen de fysiotherapie soms energievreters worden. Heel veel pijnklachten die we zien binnen de fysiotherapie vinden hun oorzaak in spanning die uit de hand is gelopen. Binnen de therapie is het zinnig om samen met de cliënt op zoek te gaan naar spanningsbronnen die een rol spelen bij het ontstaan van klachten maar ook naar spanningsbronnen die klachten soms in stand helpen houden. Vaak betekent dit dat ik samen met de cliënt onderzoek doe naar gedrag dat helpt om de klachten in stand te houden of veroorzaken.

Regelmatig zie ik dat cliënten spanningsbronnen benoemen binnen (gezins)relaties waar ze deel van uitmaken. Dit kunnen zaken zijn die spelen binnen de relatie met hun partner, maar ook opvoedvragen of dingen die spelen binnen families. Soms spelen er conflicten die veel stress en spanning geven en veel energie vragen.

Bij de behandeling van cliënten met psychosomatische vraagstukken merk ik steeds vaker dat ik hun klacht niet kan verhelpen zonder deze ook in context te plaatsen van de levensgebieden waar deze cliënten deel van uitmaken. Hier heb ik vaak veel plezier van mijn opleiding en ervaring als gezinscoach en mediator (bemiddelaar). Ik merk dat ik vaker en sneller partners van cliënten betrek bij het therapieproces. Via deze systemische aanpak krijg ik regelmatig meer invloed op de gedragsverandering die vaak nodig is voor verbetering van klachten bij mijn cliënten. Ook helpt het me om niet helpende omgangsvormen en -communicatie van partners zichtbaar te krijgen en waar mogelijk te verbeteren. Dit kan therapie erg ondersteunen en/of versnellen.

Binnen de praktijk in Den Helder werken we als (multidisciplinaire) collegae veel samen, het samen voegen van de kennis en ervaring is soms precies dat wat nodig is om de behandeling te laten slagen en de klachten te kunnen verhelpen.”

Meer weten?

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact op via (0223) 61 33 12 of kijk hier voor meer informatie over psychosomatische klachten.