Carpaal tunnelsyndroom

Je bent hier:

Carpaal tunnelsyndroom

Heb jij regelmatig last van tintelende vingers of een dood gevoel in jouw handen? Of misschien zelfs van allebei? Dan kan het zijn dat jij Carpaal tunnelsyndroom klachten hebt. Een behandeling met het Phystrac tractieapparaat is dan een goede alternatieve behandeling om, zonder operatie en revalidatie, klachtenvrij te raken. Bij 85% van de cliënten is dit het geval.

De behandeling met het Phystrac tractieapparaat valt onder de reguliere fysiotherapie. Als jij een aanvullende verzekering hebt die fysiotherapie vergoedt, vallen de kosten van deze behandeling hieronder.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Wat is het Carpaal tunnelsyndroom?

Een carpaal tunnelsyndroom (CTS) wordt veroorzaakt door druk op de mediaanzenuw, net boven het polsgewricht en de pezen, waarmee de vingers en hand bewogen worden. Dit veroorzaakt een ontstekingsbeeld in de pols. Door de druk op deze zenuw ontstaan klachten als tintelende vingers, gevoelloosheid en (in de meeste gevallen) pijn. Nachtelijke klachten zorgen regelmatig voor slapeloosheid. In de pink zijn geen klachten voelbaar. Stress en groot plichtsbesef speelt vaak een versterkende rol die de klachten ook mede in stand houdt.

Hoe ontstaat het Carpaal tunnelsyndroom?

De druk op de mediaanzenuw kan veroorzaakt worden door aanhoudende belasting van de hand en pols bij werkzaamheden zoals typen, toetsen aanslaan, hakken, hameren of drukken, maar ook door beroepen als tegelzetter, tuinman, cateringmedewerker of kok. Voor vrouwen zijn het soms de hormonen tijdens een zwangerschap of de overgang die klachten als het carpaal tunnelsyndroom veroorzaken.
Werkomstandigheden lijken wel een invloed te hebben; het zijn immers voornamelijk volwassenen waarbij een Carpaal Tunnel Syndroom wordt vastgesteld.

Behandeling

Phystrac is een mechanisch werkend tractieapparaat. Het apparaat geeft via een band om de pols, tractie aan de onderarm. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden. De tractie aan de onderarm wordt gegeven via de band om de pols, die bevestigd is aan een aandrijf- mechanisme. Dit zorgt voor een gecontroleerde tractie van de onderarm en pols waardoor spieren en pezen, die betrokken zijn bij het in stand houden van de klachten (Carpaaltunnel syndroom) gaan ontspannen.
Tijdens de behandeling wordt ook aandacht besteed aan advies over houding, anders inrichten van de werkplek en werkwijze en omgaan met stress en ontspanning omdat dit grote invloed heeft op het herstel en preventie van de klachten. De behandelingen doen geen pijn en duren ongeveer 25 minuten. In totaal zijn er ongeveer 10 – 12 behandelingen nodig om de kans op het gewenste resultaat te vergroten.

Meer weten of een afspraak maken?

Heb jij een vraag aan één van onze therapeuten of wil jij een afspraak maken? Voor behandeling met het Phystrac tractieapparaat kan jij bij onze locaties in Den Helder terecht, jij kunt contact opnemen via (0223) 61 33 12 of stuur een e-mail naar denhelder@fysioholland.nl.

Kaart Nederland met fysioholland vestigingen

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.