Gescheurde buitenband knie

De buitenband is een van vier banden in de knie die voor stabiliteit zorgt. De buitenband bevindt zich aan de buitenkant van de knie. De buitenband verbindt het bovenbeen met het scheenbeen aan de buitenkant. Door de ligging van de buitenband is het niet meer mogelijk om zogeheten O-benen te krijgen. 

Een buitenband letsel komt zelden voor. Indien het wel voorkomt wordt het gerekend tot de ernstige letsels. Een gescheurde buitenband gaat vaak gepaard met letsels aan andere banden, de meniscus of kraakbeen.

Deze specialismes kunnen helpen bij deze klacht:

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Wat zijn de symptomen van een gescheurde buitenband?

De symptomen van een gescheurde buitenband zijn: pijn aan de buitenkant van de knie bij het opstaan, je hebt mogelijk een blauwe plek op de knie, de knie is vaak dik en je hebt last van instabiliteit. Hierdoor is lopen lastig.

Wat zijn de oorzaken van een gescheurde buitenband?

De oorzaak van een gescheurde buitenband is vaak een ongeluk of sportletsel. Vooral bij sporten waar er ongewone draai-, kap- en sprong bewegingen worden gemaakt komt een gescheurde buitenband vaak voor. 

Een opgerekte buitenband hersteld zelden vanzelf en komt voor in combinatie met een ander bandletsel. Indien een buitenband letsel niet juist behandeld wordt en dus niet goed hersteld is de kans op langdurige klachten verhoogd.

Ook slechte schoenen, overgewicht, artrose, verminderde coördinatie, toegenomen belasting en daardoor overbelasting kunnen zorgen voor letsel aan de buitenband.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een gescheurde buitenband?

De buitenband van de knie hersteld minder goed dan een binnenband. Het letsel wordt vastgesteld door middel van gradaties. Afhankelijk van deze gradaties wordt het behandelplan opgesteld. Bij een mild letsel is er vaak geen operatieve behandeling nodig. In dit geval zal er door fysiotherapie en oefentherapie aan jouw klachten worden gewerkt. Indien er sprake is van een ernstig letsel kan een operatie nodig zijn. Nadien zal er een revalidatietraject worden opgestart bij de fysiotherapeut. 

Zoek een locatie bij jou in de buurt om jouw gescheurde buitenband knie te behandelen

Voor een gescheurde buitenband knie kun jij terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij jou in de buurt.

Search
Vergroot zoekgebied naar

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.