rugpijn verhelpen

Op 31-jarige leeftijd al jarenlang last hebben van steeds terugkerende acute lage rugklachten. Bijna niet voor te stellen, maar Sander, cliënt van FysioHolland JOFIB fysiotherapeut Fred Hendrikx, heeft het. Hij heeft last van spit (acute lumbago).

rugpijn verhelpen

Ineens schiet de pijn erin

“Ik ben nu 31 jaar, maar acht tot tien jaar geleden begon het al. Ik kreeg steeds vaker last van mijn rug, soms zo erg, dat ik me niet meer kon bewegen. Ineens schiet de pijn erin, alsof mijn spieren helemaal vast zitten. De afgelopen vijf jaar bleef het redelijk stabiel, maar vorige zomer kwam de acute rugpijn terug. Ditmaal was de pijn zo hevig dat ik twee weken op bed heb gelegen. Zelfs pijnstillers werkten niet. In die periode had ik veel gewerkt en meer stress dan normaal, maar zo’n erge pijn had ik niet verwacht. En drie weken geleden was het weer raak.”

Wat heeft u toen gedaan?

“Binnen een uur lag ik in bed. Ik heb direct pijnstillers genomen, om de scherpe kantjes van de pijn af te halen. Hierdoor is het mogelijk om enigszins te blijven bewegen. Na tien dagen ben ik naar Fred gegaan voor onderzoek, advies en behandeling.”

Wat is de oorzaak van uw klacht?

“De druk bouwt zich op en de pijn schiet erin. Uit onderzoek is gebleken dat ik een lichte vorm van scoliose heb, helaas is er in geval van deze lichte vorm niets aan te doen. Op mijn werk zit ik vaak achter een bureau of ben ik onderweg met de auto. Ik moet erop letten dat ik voldoende tijd neem om te bewegen. Sporten zou kunnen helpen, maar wanneer de klachten even wat minder zijn is de discipline om de oefeningen te doen ook minder.

Naar de sportschool gaan is niet mijn ding, ik moet mezelf er echt naar toe slepen. Het trainen van de rug- en buikspieren voor extra stabiliteit (eventueel met stabilizer) wordt aangeraden en omdat de pijn steeds zo snel achter elkaar terug komt heb ik hiervoor nu meer motivatie. In het dagelijkse leven ben ik heel bewust bezig met hoe je het verstandigst kunt tillen en bewegen.”

Behandeling van rugklachten bij FysioHolland Etten-Leur
“Ik ben op zoek gegaan naar een praktijk waar ik meteen terecht kon. FysioHolland Etten-Leur was erg behulpzaam en zij konden snel een afspraak inplannen. Ik ben doorverwezen naar Fred Hendrikx, fysio- en manueel therapeut en gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met rugklachten.

Gericht op de lange termijn

“Fred kijkt toekomstgericht en probeert ervoor te zorgen dat de pijn structureel verdwijnt in plaats van tijdelijk. Tijdens de behandeling heeft hij ook dry needling toegepast. Dit is een
behandelmethode waarbij de therapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken.”

Oefenprogramma’s

“Naast de behandeling richt Fred zich ook op actieve oefenprogramma’s. Dat betekent dat ik zelf aan de slag moet met verschillende oefeningen. Zowel in de praktijk (onder begeleiding van Fred), als thuis met behulp van de FysioHolland-app. Via deze app kan ik precies zien welke oefeningen ik moet doen en kan ik instructievideo’s bekijken zodat de oefeningen goed uitgevoerd worden. Hierdoor versterk ik mijn rug- en buikspieren: zo verklein ik de kans op klachten.”

“De belangrijkste tip die ik van Fred heb gehad is: blijf bewegen! Ik wilde mijn spieren laten rusten en in mijn optiek deed ik dit door op bed te gaan liggen en pijnstillers te slikken. Van Fred heb ik geleerd dat het belangrijk is om te blijven bewegen. Zijn gouden tip is om elke dag een wandelingetje te maken. Dit kan een rondje in de wijk zijn van slechts 10 minuutjes. Iedereen kan het doen en het helpt echt om de spieren in beweging te houden!”

Fred Hendrikx is algemeen fysiotherapeut en gespecialiseerd in manuele therapie en dry needling. Wilt u meer weten over fysio- en manueel therapeut Fred Hendrikx of over de praktijk in Etten-Leur? Neem gerust contact met ons op.

Meer weten over rugklachten?
Heeft u ook last van rugklachten en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Kijk hier voor een praktijk bij u in de buurt en neem gerust contact met ons op voor vragen en advies.