Bewegen met dystrofie

Dystrofie is een aandoening waarbij een bepaald lichaamsdeel (vaak een arm of been) regelmatig erg pijn doet, rood kleurt en/of abnormaal opzwelt. Er kan ook sprake zijn van plaatselijk zweten en extreme haargroei. Bij aanraking of beweging kan de pijn verergeren. Dystrofie kan ontstaan na een operatie of letsel. De 67-jarige Marijke uit Hilversum is één van de 20.000 mensen in Nederland met dystrofie.

Hoe ontstonden uw dystrofieklachten?

“De eerste dystrofieklachten ontstonden toen ik in 1996 mijn enkel brak. Ik heb hier ongeveer een jaar last van gehad. Toen ik twee jaar geleden door een ongelukkige val mijn pols brak, kwamen de klachten vrij snel weer terug en waren ze ook veel heftiger. In het begin kon ik niet eens een boterham smeren. Ik kon niks meer met mijn hand.”

Wat heeft u toen gedaan?

“Driekwart jaar heb ik alles gedaan om van mijn dystrofieklachten af te komen. Ik ging van zorgverlener naar zorgverlener, maar moest steeds concluderen dat ze niets voor me konden betekenen. Toen ik de eerste keer dystrofie had, werd ik behandeld met een interferentie apparaat. Dit heeft me toen heel goed geholpen, maar nu kon ik geen zorgverlener vinden die ermee werkt. Ik was ten einde raad. Op een dag sprak ik erover met een vriendin en zij adviseerde me om eens contact op te nemen met fysiotherapeut Boris van der Vorst van FysioHolland Hilversum. En wat bleek: Boris werkt wel met een interferentie apparaat!”

Hoe helpt interferentietherapie bij dystrofie?

“Door dystrofie is het onwillekeurige zenuwstelsel ontregeld. Dit deel van het zenuwstelsel regelt bijvoorbeeld ook de hartslag; het is niet te beïnvloeden. Bij dystrofie wil het lichaam de breuk of het letsel niet repareren. Dit uit zich door bijvoorbeeld pijn en zwellingen. Met interferentie worden er twee elektroden op het lichaam bevestigd, die in verbinding staan met het interferentie apparaat. Door middel van stroomschokjes wordt het zenuwstelsel weer tot bedaren gebracht.”

“Met hydrotherapie heb ik weer veel kracht opgebouwd. We zijn nu anderhalf jaar verder en ik ben veel sterker geworden.”

Wat heeft u verder gedaan om uw klachten onder controle te krijgen?

“Van Boris moest ik direct beginnen met bewegen. Omdat ik zo veel pijn had stelde hij voor om te beginnen met hydrotherapie: in het water ben ik gewichtloos en belast ik mijn spieren en gewrichten minimaal. We kwamen er toen achter dat mijn ‘slechte arm’ sterk in kracht achteruit gegaan was, omdat ik deze al die tijd natuurlijk veel minder gebruikt heb. Met hydrotherapie heb ik weer veel kracht opgebouwd. We zijn nu anderhalf jaar verder en ik ben veel sterker geworden. Ik doe nog steeds om de week interferentietherapie en sport elke week in de oefenzaal van FysioHolland Hilversum op de Vaartweg. Bewegen is weer een feestje!”

Wat is uw advies aan mensen met dystrofie?

“Kom in beweging! Mensen die pijn hebben zijn snel geneigd om te gaan zitten en hun pijnlijke lichaamsdeel rust te geven. Neem een fysiotherapeut om de arm die u kan helpen om op een veilige manier weer op kracht te komen en ga daarna zelfstandig verder. Ik besef me dat mijn klachten nooit helemaal weg zullen gaan, maar ik kan nu in ieder geval weer het huishouden doen, koken, ramen lappen en sporten!”

Wilt u weten wat de fysiotherapeut voor u kan betekenen? Of direct een afspraak maken? Neem dan contact op of laat uw gegevens achter, dan bellen wij u zo spoedig mogelijk terug.