bewegen als medicijn tegen stress - fysioholland

Spanning en stress kan zich uiten in de vorm van lichamelijke klachten. Voldoende beweging kan spanningsklachten verminderen en voorkomen.

Ziet u op tegen de afspraken die u hebt gepland? Valt u moeilijk in slaap? Heeft u opvallend meer lichamelijke klachten dan een tijdje geleden? Dan kan het zijn dat u te weinig ontspanning krijgt waardoor de stress zich te veel heeft opgebouwd. Uw lichaam geeft met de lichamelijke klachten aan dat het rust en ontspanning nodig heeft.

Een beetje spanning is gezond. Het zorgt ervoor dat u alert bent en in geval van gevaar snel kunt reageren. Als u daarna weer voldoende kunt ontspannen is er niets aan de hand. Wanneer u langere tijd onder hoge druk of spanning staat bouwt u te veel stress op en kunt u overspannen of burn-out raken. De laatste jaren lijkt het vooral bij jongvolwassenen en dertigplussers steeds meer voor te komen. Hoe kunt u deze spanning weer verlagen? Uiteraard door het verminderen van de factoren waar u stress van ondervindt. Maar daarnaast is dagelijks bewegen heel belangrijk, zowel bij het voorkomen als het verminderen van spanningsklachten. Beweging zorgt er namelijk voor dat het stresshormoon cortisol dat u heeft opgebouwd, daalt. Bewegen verbetert de stemming, vermindert angst en verkleint de kans op een depressie. Dagelijks een half uurtje lopen kan al een positief effect hebben op uw bloeddruk.

Fysiotherapie bij stress- en spanningsklachten

Stress uit zich vaak in de vorm van lichamelijke klachten. De fysiotherapeut wordt meestal niet direct in verband gebracht met de behandeling van stressklachten. Toch kan de fysiotherapeut in veel gevallen helpen. De psychosomatisch fysiotherapeut kijkt naast de lichamelijke klacht ook naar de psychische en sociale factoren. Lees meer over de behandeling door een psychosomatisch fysiotherapeut.

Enkele klachten die je kunt krijgen van teveel stress zijn:

 1. slecht slapen
 2. een gespannen of gejaagd gevoel
 3. concentratieproblemen
 4. lichamelijk en geestelijk moe zijn
 5. hoofdpijn en nekklachten
 6. hartkloppingen
 7. duizeligheid
 8. pijn op de borst
 9. weinig zin hebben in sociale contacten
 10. maag- en darmklachten
 11. somber en angstig zijn
 12. verminderde weerstand: telkens verkouden zijn.
 13. Verminder uw spanningsklachten

Herkent u deze klachten?
Dan kan een psychosomatisch fysiotherapeut u helpen. Bij werkgerelateerde klachten is het programma WerkJeSterk een goede oplossing om klachten te verminderen en verzuim te voorkomen. Neem contact met ons op voor meer informatie.