Bekkenfysiotherapie

Je bent hier:

Bekkenfysiotherapie

Bekkenklachten komen voor op alle leeftijden, zowel bij mannen als bij vrouwen. De spieren in de rug, de buik en het bekken vervullen een belangrijke functie bij de houding en bij bewegen. Daarnaast hebben deze spieren ook een taak bij het plassen, ontlasten en bij het vrijen. Niet iedereen is zich bewust van de werking van deze spieren en het kan voorkomen dat de controle van deze functies niet meer optimaal is. De bekkenfysiotherapeut kan voor veel klachten een passende behandeling bieden.

De bekkenfysiotherapeut onderzoekt de onderrug, heupen en het bekken. Er wordt een analyse gemaakt van de functie van de bekkenbodemspieren. Dit gebeurt soms uitwendig, maar er kan ook inwendig onderzoek nodig zijn. De bekkenfysiotherapeut is daarvoor opgeleid en doet dit alleen in overleg met jou. Op basis van het onderzoek worden de behandelmogelijkheden met jou besproken.

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Fysiotherapie bij bekkenklachten

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het geven van voorlichting over de werking van de diverse spiergroepen rondom het bekken en de invloed van de bekkenbodemspieren op de samenhangende organen: de blaas, darmen, baarmoeder, prostaat en geslachtsdelen en hun relatie tot het bewegingsapparaat en de ademhaling. Er wordt advies gegeven over controle, vulling en evacuatie van de darmen en de blaas. Soms wordt gebruik gemaakt van elektrostimulatie, myofeedback of ballontraining.

Bekkenpijn tijdens of na zwangerschap

Bij pijn tijdens of na de zwangerschap worden de stabiliteit van het bekken en de wervelkolom onderzocht. Vaak kunnen klachten verminderen met stabiliserende en spierversterkende oefentherapie. De bekkenfysiotherapeut adviseert jou met betrekking tot de belastbaarheid van jouw bekken.

Bekkenklachten bij mannen

Bij mannen worden vaak coördinatiestoornissen of hoge spanning van de bekkenbodemspieren gevonden. Dit kan leiden tot vaak naar toilet moeten, sterke aandrang tot plassen of ontlasten, nadruppelen, obstipatieklachten, erectiestoornissen of pijnklachten in onderbuik, penis, balzak of anusgebied. Mannen met prostaatklachten of na een operatie hebben vaak baat bij bekkenfysiotherapie.

“De bekkenfysiotherapeut gaf mij praktische handvatten om de spieren te trainen en de geruststelling dat de klachten ook weer over zouden gaan.”

Rachelle, 32 jaar

Afspraak bekkenklachten

Voor bekkenklachten kan jij terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij jou in de buurt.

Search
Vergroot zoekgebied naar

Maak een fysiotherapie afspraak bij een locatie in de buurt

FysioHolland heeft fysiotherapiepraktijken verspreid over heel Nederland. Door te klikken op de locatie in het kaartje of in de A-Z index, Kun jij rechtstreeks een afspraak inplannen bij de locatie naar keuze.