Achterste kruisbandletsel

De achterste kruisband zit in het kniegewricht achter de voorste kruisband en zorgt ervoor dat het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen naar voren verschuift. Daarnaast voorkomt de achterste kruisband het overstrekken van de knie. De functie van deze kruisband is het remmen van de beweging naar achteren van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen.

Deze specialismes kunnen helpen bij deze klacht:

app op mobiel icon - fysioholland

Tips, afspraakherinneringen,
huiswerkoefeningen?

App Store logo icon - fysioholland

Oorzaken achterste kruisbandletsel

 

Wanneer u letsel heeft aan de achterste kruisband, is dit meestal een gevolg van een sportletsel of een ongeval. Wanneer er een kracht op de voorkant van het scheenbeen komt terwijl u de knie heeft gebogen, dan komt de achterste kruisband op spanning en kan afscheuren. Bijvoorbeeld door een auto-ongeval waarbij het scheenbeen tegen het dashboard aankomt. of wanneer uw onderbeen bijvoorbeeld bij een contactsport naar achteren wordt geschopt. Wanneer u kruisbandletsel heeft opgelopen, dan is het van belang dat dit snel wordt herkend.

Klachten bij achterste kruisbandletsel

 

Er kunnen twee soorten klachten voorkomen bij een achterste kruisbandletsel: een doorzakgevoel en knieschijfpijn. Het doorzakgevoel ontstaat omdat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te ver naar achteren beweegt. Het doorzakgevoel wordt vaak ervaren als u van de trap af loopt. 

De knieschijfpijn wordt veroorzaakt omdat het onderbeen naar achteren zakt. Hierdoor neemt de druk op de knieschijf toe met pijn als gevolg.

Fysiotherapie bij achterste kruisbandletsel

Door de bovenbeenspieren en de spieren rond de knie te trainen, wordt uw knie weer stabieler. Uw kniefunctie zal naar alle waarschijnlijkheid verbeteren. Uw (sport)fysiotherapeut zal voorzichtig op de voorkant van uw knie drukken om vast te stellen of de band los aanvoelt en kan aanvullend onderzoek doen om vast te stellen of andere delen van uw knie geblesseerd zijn. Ook zal er worden gekeken naar de manier waarop u loopt. 

Zoek een locatie bij u in de buurt voor achterste kruisbandletsel

Voor achterste kruisbandletsel kunt u terecht bij één van onze praktijken. Zoek hier een praktijk bij u in de buurt.

Search
Zoeken

Heeft u een vraag over achterste kruisbandletsel?