Acht maanden revalideren na een gebroken elleboog - fysioholland

De 14-jarige Ok uit Utrecht is een fanatieke jonge sporter. Door een flinke val vorig jaar tijdens het snowboarden in Zwitserland brak Ok zijn elleboog. Hij werd met een traumahelikoper naar het ziekenhuis gebracht en is daar direct geopereerd. Na drie maanden in het gips, heeft hij acht maanden intensief gerevalideerd onder begeleiding van fysiotherapeut Nick Oosterwijk van FysioHolland Utrecht en trainer Ali Acharki van David Lloyd Utrecht.

Na drie maanden gips voor zijn gebroken elleboog, was de kracht in zijn arm aardig achteruit gegaan. Een domper voor een fanatieke sporter als Ok, die al tien jaar voetbalt en al zes jaar aan atletiek doet. Twee jaar geleden behaalde hij zelfs de zesde plek op NK Atletiek Junioren. We vroegen Ok hoe hij de revalidatie heeft doorstaan.

Wat was je eerste reactie toen het gips eraf ging?
“Ik schrok enorm! Mijn arm was heel dun geworden en voelde stijf. Door het gips kon ik deze maandenlang niet bewegen en ben ik veel spierkracht verloren. Ik kon mijn arm amper bewegen. Zelfs mijn hand optillen was zwaar. Via de specialist in het ziekenhuis ben ik doorverwezen naar FysioHolland Utrecht om de kracht in mijn arm weer op te bouwen.”

“Ik merkte dat het steeds beter ging en kreeg weer vertrouwen in het herstel van mijn arm. Na een paar weken al begonnen we rustig met krachtoefeningen.”

Hoe zag je traject bij de fysiotherapeut eruit?

“De eerste afspraken bij Nick van FysioHolland Utrecht waren vooral gericht op rek- en buigoefeningen om de stijfheid in mijn arm weg te nemen. Ik moest bijvoorbeeld een elastiek om mijn voet doen en vasthouden met mijn hand. Vervolgens moest ik mijn arm buigen. In het begin waren alle oefeningen erg moeilijk. Het duurde lang voordat ik mijn arm wat verder kon buigen. Op een gegeven moment merkte ik dat het steeds beter ging en kreeg ik weer vertrouwen in het herstel van mijn arm. Na een paar weken al begonnen we rustig met krachtoefeningen.”

Moet je veel oefenen?

“Ja, de oefeningen van Nick moest ik dagelijks drie keer doen. Deze praktijk van FysioHolland Utrecht zit in David Lloyd Utrecht. Toen ik voldoende kracht opgebouwd had, ging ik op advies van Nick meedoen met functional training bij David Lloyd. We trainden in kleine groepen onder begeleiding van Ali. De trainingen zijn erg leuk en de deelnemers moedigen elkaar ook aan. Dat is motiverend. Ali was op de hoogte van mijn situatie en hield daar in de training ook rekening mee zodat ik mijn arm niet te zwaar zou belasten.”

Ga je binnenkort weer verder met voetbal en atletiek?

“Momenteel ben ik erg druk met school en is het lastig om zowel voetbal als atletiek op te pakken. Omdat ik voetbal het leukste vind, heb ik dat vanaf begin dit jaar weer opgepakt. Daarnaast blijf ik ook bij David Lloyd sporten: zowel functional training bij Ali als zelfstandig fitnessen. Ik ben blij dat ik weer kan sporten!”

Opbouwen na een blessure

Heeft u ook een blessure opgelopen waardoor u belemmerd wordt in uw dagelijks leven en niet meer zo actief bezig kunt zijn als u zou willen? De behandelingen bij onze fysiotherapeut kunt u makkelijk combineren met individuele trainingen om zo snel mogelijk weer pijnvrij te kunnen bewegen. Zoek een praktijk bij u in de buurt en neem contact op voor de mogelijkheden.