Psychosomatisch fysiotherapeut Amsterdam David Dirkx

Januari, ook wel bekend als de meest depressieve maand van het jaar. We hebben zelfs de officiële ‘blue monday’. Een naam gegeven aan de meest deprimerende dag van het jaar volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall. Volgens zijn formule is de maandag van de laatste volle week van januari de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Heb je last van deze klachten en wil je weten hoe je deze klachten kunt voorkomen? Wij vroegen psychosomatisch fysiotherapeut David Dirkx om meer informatie en een aantal tips!

Depressieve klachten kunnen voorkomen bij jong en oud. Depressie komt helaas veel voor, bijna 20% van de Nederlanders ervaart in zijn leven een depressie. Symptomen kunnen zijn: Langdurige somberheid, verwardheid, vermoeidheid, slechte concentratie, huilbuien of lusteloosheid. Toch valt er veel te doen tegen depressie. Specialist David Dirkx geeft je de volgende korte tips om beter om te gaan met de klachten;

  1. Geef niet toe aan je depressieve gevoelens en begeef je onder de mensen! Ga leuke dingen doen en vermijd dat je hele dagen alleen bent, probeer sociale activiteiten te blijven ondernemen.
  2. Beweeg voldoende en eet gezond en zorg hierbij voor afwisseling en variatie!
  3. Probeer je uithoudingsvermogen te vergroten en probeer bewust te ontspannen. Dit om een verbetering in uw belasting en belastbaarheid te krijgen.
  4. Zoek de buitenlucht op, het liefst wanneer de zon op haar hoogtepunt staat. Zo krijg je de volledige vitamine D binnen.
  5. Structuur creëert orde en rust. Zorg dat je begint met op vaste momenten eten, slapen en bewegen. Gebruik hiervoor  bijvoorbeeld een weekplanner.
  6. Probeer de geestelijke en gedragsmatige processen van je gezondheidsprobleem te leren kennen en begrijpen. Elke dag opschrijven hoe je je voelt en waarom, geeft steeds meer herkenning en bewustwording. 
  7. Blijf de goede en mooie dingen om je heen zien! Probeer in de avond voor jezelf te denken: Wat was het goede van deze dag? Dit zorgt voor een rustigere nacht en voor een betere start in de ochtend. 

Wanneer klachten lang aanhouden raden wij aan contact op te nemen met je huisarts of één van onze psychosomatisch fysiotherapeuten.

Hoe ziet een behandeling met een psychosomatische fysiotherapeut eruit?

Tijdens de behandeling bij een psychosomatisch fysiotherapeut richt je samen met de therapeut op bewustwording van je gezondheidsprobleem en de invloeden die je hierop hebt. Dit bijvoorbeeld door middel van verscheidene fysieke trainingen en/of cognitief gedragsmatige technieken. Jullie werken echt samen aan jullie herstel en gaan stapsgewijs te werk. Het uiteindelijke doel is om je zelfregulatie te vergroten op een actieve wijze. Waardoor je meer mentale weerbaarheid hebt en je de toekomst weer positief kan inzien. 

Wil je meer meten?

Neem gerust contact op met een praktijk bij je in de buurt.