hardloopblessures

Bent u een fanatiek hardloper of wilt u starten met hardlopen, het kan geen kwaad deze tips om hardloopblessures te voorkomen, nog even door te nemen! De zomer staat voor de deur en dus is de ideale periode om te gaan hardlopen aangebroken. Hardlopen helpt om af te vallen, sterker te worden en uw uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarnaast helpt het ook om uw hoofd leeg te maken en te ontspannen. Kortom de kans is groot dat u zich fitter gaat voelen. Hieronder leest u vijf tips om hardloopblessures te voorkomen! 

  1. Zorg voor goede schoenen. Uw hardloopschoenen moeten voor voldoende stabiliteit en demping zorgen zodat uw spieren en gewrichten niet onnodig belast worden.
  2. Bouw de trainingen geleidelijk op. Wanneer u net start met hardlopen of weer begint na een blessure is het belangrijk dat u de trainingen geleidelijk opbouwt. Na verloop van tijd zal uw lichaam sterker worden en meer belasting aankunnen.
  3. Begin met een warming-up en eindig met een cooling-down. Begin de training rustig en sprint niet in één keer op vol tempo weg. Laat uw spieren rustig wennen aan de belasting. Warme en soepele spieren kunnen veel meer belasting aan dan koude stijve spieren. Een cooling-down versnelt het herstel en helpt spierpijn te voorkomen.
  4. Controleer uw looptechniek. Veel hardloopblessures worden veroorzaakt door een verkeerde looptechniek. Een voet of knie die doorzakt zijn voorbeelden van een verkeerde looptechniek. Hierdoor worden andere spieren en gewrichten onnodig veel belast.
  5. Neem voldoende rust tussen de trainingen. Vermoeidheid kan leiden tot blessures, begin pas aan de volgende training als u zich weer uitgerust voelt. Een uitgerust lichaam kan veel meer aan dan een vermoeid lichaam.

Heeft u een blessure opgelopen of wilt u meer begeleiding bij het hardlopen? Bij onze FysioHolland Medicort locatie in Zuilen organiseert fysiotherapeut en hardloopliefhebber Hidde Vaags iedere donderdag hardloopgroepen. Of u nu traint voor een marathon of net dat laatste stukje begeleiding nodig heeft bij de recreatieve tien kilometer, iedereen is welkom. De trainingen zullen bestaan uit loopscholing om de juiste techniek onder de knie te krijgen, uit krachttraining om de spieren sterker te maken, maar ook uit theorie met informatie over trainingsopbouw enzovoorts.

Meer weten?

Neem gerust contact op met FysioHolland Medicort Zuilen via (088) 708 08 00 of stuur een e-mail naar FHM@fysioholland.nl. Bent u benieuwd wat wij bij u in de buurt organiseren? Kijk hier voor een locatie bij u in de buurt.