Vorige week gaf NOS aan dat er in de 2e lockdown 44% minder gesport werd door ouderen en kinderen. Met name 65+ en pubers werden hierdoor geraakt. Kinderfysiotherapeute Miranda van Eijk deelt haar kijk op de situatie en hoe je als ouders ervoor kan zorgen dat ze meer gaan bewegen. 
We zien sinds de 2e lockdown vooral in de praktijk dat pubers langskomen. Met name nek en rugklachten komen veel voor. Dit komt omdat ze veel meer achter een scherm zitten dan normaal. Ook vallen bijna alle dagelijkse activiteiten weg. Denk aan bijvoorbeeld fietsen heen en weer naar school, maar ook gymles is er nu niet meer. Het sporten is in de 2e lockdown ook een stuk minder. Wel denkt Miranda dat de cijfers in december hoger uit  zijn gevallen, omdat het ook een donkere maand is en tevens een feestmaand. In januari hoopt ze wellicht weer op een afname en kinderen weer actiever zijn. Zo is sporten in januari wel weer mogelijk, alleen is de frequentie nog wel een stuk lager dan voor de lockdown.

Samen zoeken naar een activiteit

Wat ouders zelf kunnen doen om te zorgen dat het beter wordt? Voor ouders is het zonder opvang en zonder scholen bijna niet mogelijk, om naast de kinderen te helpen met schoolwerk ook bijvoorbeeld gymles te gaan geven. Maar Miranda raad wel aan om te zoeken naar een dagelijkse activiteit samen. Voor pubers zijn er ook spelletjes die eventueel kunnen helpen, zoals de populaire pokémon app. ” Het belangrijkste is dat ouders en kind zoeken naar  een gezamenlijke activiteit wat ze beide leuk vinden of een app die het makkelijker voor ze maakt’ Niet te ver nadenken, maar juist dichtbij jezelf zoeken. Zo had ik een meisje in de praktijk die nu mee deed met ‘Nederland in beweging’ voor de tv. Dat is normaal gesproken voor ouderen, maar kan ook nu perfect zijn voor je kinderen. Het hoeven namelijk geen grotere activiteiten te zijn, zolang ze maar weer dagelijks meer in beweging komen.

Doorgang fysiotherapie is groot voordeel 

Ten opzichte van de eerste lockdown gaat de fysiotherapie gelukkig wel door. Dit is volgens Miranda een groot voordeel, omdat kinderen die nu nek en rugklachten hebben wel langs kunnen komen en hiermee de klachten niet gaan verergeren. ” Ik raad vooral aan dat ze juist snel langskomen, zodat we kunnen kijken waar het probleem ligt en er snel bij zijn in plaats van dat ze op een later tijdstip veel meer behandelingen nodig hebben”.  Daarnaast hebben kinderen met een ziekte of beperking ook echt doorgang nodig. Sommige kinderen die ik heb kunnen niet zonder therapie. Dat is een ongoing proces, en gelukkig is dat in de tweede lockdown niet stilgelegd.

Voorkomen is beter dan genezen

Ervaar jij klachten? Of heb je kinderen met klachten? FysioHolland heeft meer dan 130 locaties en zit altijd dichtbij je in de buurt. We staan klaar om je te helpen. Klik hier voor meer informatie of maak een afspraak.