Marcel Bakker quote - fysioholland

Een mijlpaal die lang niet voor iedereen is weggelegd maar voor Marcel Bakker wel. 25 jaar geleden studeerde hij af aan THIM van der Laan en spijkert zijn kennis nog altijd met enige regelmaat bij aan de hand van extra opleidingen en cursussen maar natuurlijk ook door de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan te hebben. Inmiddels is Marcel Bakker drie jaar betrokken bij de DELA Eredivisie Beachtour als vaste fysiotherapeut tijdens de wedstrijden. Hij vertelt graag meer over deze unieke samenwerking en zijn carrière als (top)sportfysiotherapeut.

Passie voor Volleybal

Marcel Bakker: “De zomer staat voor mij in het teken van beachvolleybal. Zelf volleybal ik al jaren en in het verleden ben ik al vaker als fysiotherapeut betrokken geweest bij evenementen rondom het volleybal en inmiddels begeleid ik de afgelopen drie zomers de beachvolleyballers tijdens de DELA Eredivisie Beachtour. Ik reis ieder speelweekend met de spelers mee naar het toernooi om hen daar vooraf, tijdens en na de wedstrijden van fysiotherapeutische zorg te voorzien. Bij het oplopen van acute sportletsels is het van groot belang direct in te grijpen en wanneer mogelijk snel een diagnose te stellen.”

“Binnen het (beach)volleybal komen veel schouderproblemen voor. Vaak gaan deze gepaard met beperkingen in de gehele keten (nek,- schoudercomplex). Daarnaast komen lage rug, knie,- en enkelblessures regelmatig voor. Wat ik uniek vind is dat de rol die ik vervul sporters helpt het optimale (of maximale) uit zichzelf te halen gedurende het toernooi. Naast mijn rol als behandelaar heb ik inmiddels ook een rol waarbij ik de sporters adviezen geef om zichzelf te verbeteren.”

Blijven ontwikkelen

“Naast sportfysiotherapeut ben ik ook orthopedisch manueel therapeut. Deze stroming manueel therapie helpt voorwaarden te scheppen in het houdings- en bewegingsapparaat om deze weer vrijuit te kunnen belasten. Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en er zo voor te zorgen dat ik de sporters die ik behandel de beste behandeling kan geven. De laatste opleiding die ik heb gedaan is de opleiding tot dry-needling specialist en op de planning staat een opleiding tot musculo-skeletaal echografie. Verder bezoek ik regelmatig congressen lezingen op diverse aandachtsgebieden.”

“Wat mij als therapeut uniek maakt zit hem in het feit dat ik breed kan en wil kijken en dat juist het denken buiten de gebaande paden /systemen leidt tot een open blik bij het beoordelen van klachtenbeelden. Ik vind het erg belangrijk hierbij ook mee te denken vanuit het perspectief van de cliënt / sporter, het helpt dat ik bekend ben met wat er in het veld gebeurd doordat ik zelf ook volleybal.”

Combinatie met gezinsleven

“Het begeleiden van de sporters in een sport waar ik zelf veel mee heb geeft mij weer energie voor de ‘normale’ werkweek, deze gaat doordeweeks namelijk gewoon door. Aangezien mijn vrouw en kinderen ook veel met volleybal hebben vinden zij het gelukkig geen probleem dat ik in de zomermaanden doordeweeks en in de weekenden druk ben en komen zij regelmatig naar de wedstrijden kijken.”

Doel voor de komende (hopelijk) 25 jaar

“De afgelopen 25 jaar als fysiotherapeut zijn mij zo goed bevallen dat ik de komende (hopelijk nog 25) jaren nog vele cliënten en sporters hoop te zien en mijn kennis kan delen met jongere collega’s zodat zij ooit het stokje van mij kunnen overpakken.”

DELA Eredivisie Beachtour

“Komende weken staan er toernooien op de planning in Groningen, Almelo en Vrouwenpolder met als hoogtepunt aan het einde van het seizoen het NK in Scheveningen in augustus. Kom vooral allemaal een kijkje nemen bij de toppers van het Nederlandse Volleybal.”

Meer weten of een afspraak maken?

Neem gerust contact op met een praktijk bij u in de buurt.