Ashraf Azzouz1 revalideren na gescheurde kruisband

Tijdens een voetbalwedstrijd liep Ashraf in januari vorig jaar een nare kruisbandblessure op. Al op het veld herkende hij de verhalen van andere sporters en wist hij dat dit geen korte blessure zou worden. Hij besloot zich snel neer te leggen bij de situatie en focuste zich volledig op zijn herstel. Sportfysiotherapeut Michael de Levie (Amsterdam Oost) begeleidde hem zowel voor als na de operatie. En met goed resultaat: na bijna een jaar is hij weer terug op het oude niveau. 

De 24-jarige Ashraf voetbalt op hoog niveau. Maar liefst zes keer per week was hij op het veld en in de zaal te vinden. Totdat hij zijn kruisband scheurde. Ashraf: “Tijdens een veld voetbalwedstrijd wilde ik de bal terugtikken. Ik zette mijn volle gewicht op mijn rechterbeen en kreeg op dat moment vanaf de zijkant een tik tegen mijn knie van een tegenstander. Ik wist meteen dat het mis was. Ik voelde en hoorde iets knappen.”

Zoals verwacht, een gescheurde kruisband
“Twee dagen na de wedstrijd ben ik naar fysiotherapeut Michael de Levie gegaan. Mijn
voetbalvereniging WV-HEDW heeft een contract met FysioHolland. Bij blessures kunnen we altijd direct bij een gespecialiseerde fysiotherapeut terecht. Michael wist vrijwel zeker dat mijn kruisband gescheurd was. Sportarts Niels Wijnen bevestigde dit maar door de zwelling was het niet met zekerheid te zeggen. Om er helemaal zeker van te zijn heb ik een MRI laten maken in Naarden bij Bergman Clinics. Hieruit bleek dat mijn kruisband inderdaad gescheurd was en dat ik een operatie moest ondergaan.”

Minimaal negen maanden revalideren
“Michael zei meteen dat het minimaal negen maanden zou gaan duren. Het enige wat ik kon doen was me erbij neerleggen en me richten op de revalidatie. Na zeven weken kon ik terecht voor de operatie. De weken voorafgaand aan de operatie zijn we aan de slag gegaan met lichte spierversterkende oefeningen. Hoe sterker je zo’n operatie ingaat hoe sterker je hier ook weer uit komt. Na de operatie had Michael een duidelijk stappenplan voor me opgesteld. Hij weet van te voren wat hij met je wil gaan doen en heeft overal een antwoord op. Dat is erg prettig. Ik werd gemiddeld vier keer per behandeld. Ik kon niet erg veel maar haalde veel voldoening uit de kleine stapjes die ik maakte. Na zes maanden mocht ik aan de slag met voetbalspecifieke oefeningen.”

“Na de operatie had Michael een duidelijk stappenplan voor me opgesteld. Hij weet van tevoren wat hij met je wil gaan doen en heeft overal een antwoord op. Dat is erg prettig.”

Hulp van teamgenoten en familie
“Vooral de eerste weken thuis waren moeilijk. Je ziet allemaal filmpjes, Snapchats en Whatsappjes voorbij komen van mensen die lekker aan het voetballen zijn of na een wedstrijdje naar de kroeg zijn gegaan. Dan baalde ik wel!” En ik mocht de eerste zes weken niet op mijn scooter rijden en werd dus afhankelijk van anderen. Gelukkig hebben mijn teamgenoten, familie en vrienden me geholpen. Zij hebben me overal heen gebracht zoals naar de fysiotherapeut en de supermarkt.”

Binnen een jaar weer fit
“Ik ben weer fit verklaard! Op het veld voetbal ik weer mee en heb ik ook weer wedstrijden gespeeld. Ook in de zaal speel ik inmiddels weer. Ik heb leren waarderen hoe fijn het is om weer fit te zijn en weer mee te mogen doen met de groep!”

Ashraf is begeleid door Michael de Levie uit Amsterdam Oost. Michael is gespecialiseerd in kruisband revalidatie en behandeld veel sporters zoals voetballers, basketballers en rugbyspelers. Hij is verbonden aan voetbalclub Jos Watergraafsmeer, WV-HEDW en ARC rugby.

Revalideren na een kruisbandoperatie
Wilt u revalideren onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut? Dat kan! Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in knierevalidatie en helpen u graag bij de optimale voorbereiding én bij het herstel na de operatie. Neem contact op met één van onze praktijken bij u in de buurt of maak direct een afspraak.