Bart's longtransplantatie 10 km hardlopen - fysioholland

Bart Berghmans is deze uitdaging maar al te graag aangegaan. Hij heeft eind 2015 een dubbele longtransplantatie ondergaan en verscheen anderhalf jaar later aan de start van de 10 kilometer tijdens tijdens Maastrichts Mooiste. Waar hij een hele knappe prestatie heeft neergezet. Ter voorbereiding op dit evenement en andere hardloopevenementen heeft Bart deelgenomen aan hardlooptrainingen onder begeleiding van Philippe Crescente van FysioHolland Maastricht en looptrainer, Rob Franssen. Bart deelt graag zijn verhaal.

 

“Mijn naam is Bart Berghmans, ik ben 26 jaar. Na mijn geboorte is er geconstateerd dat ik een chronische aandoening heb, namelijk Cystic Fibrosis. Ook wel Mucoviscidose of taaislijmziekte genoemd. Door deze aandoening had ik last van mijn luchtwegen en darmen. Vroeger deed ik veel aan sport, zoals zwemmen, fietsen en judoën.”

“Op een gegeven werd ik in het sporten belemmerd door mijn gezondheid. Ik kon zonder extra zuurstof geen kilometer meer lopen en zelfs niet wandelen. Na veel behandelingen met antibiotica kwam de vraag: “transplantatie of niet?”. Ik heb altijd al gezegd te gaan voor een transplantatie, die keuze was dus snel gemaakt.”

“Op 2 december 2015 heb ik een dubbele longtransplantatie gehad in het ziekenhuis waar ik altijd al behandeld werd. Mede dankzij mijn doorzettingsvermogen ben ik snel hersteld en was ik na 22 dagen weer in staat om trap te lopen en mocht ik naar huis. Na mijn ontslag uit het ziekenhuis moest ik drie keer per week voor controle terug. Dit omdat het ziekenhuis het verloop van de revalidatie goed in de gaten moest houden en er nog het een en ander gewijzigd werd in mijn medicatie. Na verloop van tijd werd het aantal controles afgebouwd, nu, zolang het goed gaat hoef ik nog maar één keer per drie maanden ongeveer.”

“In januari 2016 is mijn revalidatietraject gestart en ben ik onder begeleiding van een fysiotherapeut gaan trainen om weer conditie en kracht op te bouwen. Toen dat goed ging heb ik eind juni 2016 geprobeerd om mijn judotrainingen weer op te pakken. Tot op de laatste dag voor mijn operatie was ik op de judomat te vinden, en nu gelukkig weer. Wel moet ik daar erg voorzichtig zijn aangezien veel of hard vallen niet erg bevorderlijk werkt voor mijn herstel.”

“Dankzij de begeleiding van fysiotherapeut Philippe Crescente van FysioHolland, nog een externe fysiotherapeut en een looptrainer kan ik nu heel wat kilometers hardlopen.”

“Aangezien ik met judo erg voorzichtig moest zijn ben ik gaan nadenken over een andere uitlaatklep. Ik kwam op het idee om te gaan hardlopen en ben met goedkeuring van mijn behandelend arts begonnen met hardlooptrainingen. Dankzij de begeleiding van fysiotherapeut Philippe Crescente van FysioHolland, nog een externe fysiotherapeut en een looptrainer kan ik nu heel wat kilometers hardlopen.”

“Het is voor mij een bijzondere gedachte dat ik dit nu kan. Ik ben ontzettend dankbaar dat een donor dit mogelijk heeft gemaakt. Door mijn verhaal te delen wil ik uitdragen hoe belangrijk het donorcodicil is en wil ik iedereen ervan overtuigen dat het ontzettend belangrijk is om je aan te melden als donor.”

Meer weten over deze looptraining of andere vragen?

Meer weten naar aanleiding van dit artikel? Of heeft u vragen over lichamelijke klachten en het voorkomen ervan? Neem contact op met een praktijk bij u in de buurt. Lees meer verhalen en ervaringen van cliënten van FysioHolland.